Alüminyum matrisli B4C takviyeli kompozitlerin döküm yöntemi ile üretimi - Toptan, Fatih (My University, 2006)
B4C, Alüminyum metali için takviye elemanı olarak kullanıldığında elde edilen Al-B4Ckompozitleri, fren malzemesi olarak kullanılabilmesi için gerekli olan yüksek sertlik, yüksek aşınma direnci ve rijitlik gibi mükemmel mekanik ve fiziksel özellikler kazanılmasını sağlar. Bununla birlikte, özellikle son 20 yıl içinde otomotiv endüstrisi fren malzemelerinin seri üretimi için daha ekonomik ve güvenilir olabilecek bir üretim yöntemine artan rekabet nedeniyle gereksinim duymaktadır. Ayrıca, bu kompozitlerin bu tür uygulamalar için başarılı bir şekilde yaygın olarak kullanılabilmesi için B4C'ün sıvı alüminyum metali tarafından ıslatılabilmesi ve ara yüzeyde istenmeyen fazların oluşması gibi problemlerin de çözülmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu deneysel çalışma yukarıda sıralanan problemleri çözmek için ekonomik bir döküm tekniğini tanıtmaktadır. Bu amaçla, deneysel çalışmalar değişik boyutlarda B4Ctozlarının ticari saflıktaki alüminyuma döküm yöntemi kullanılarak takviyesi için yürütülmüştür. Yapılan çalışmalardan elde edilen deneysel verilere göre üretim parametrelerinin ve mikro yapının kontrolü ile kullanılan döküm tekniği, fren malzemesi olarak kullanılabilecek yüksek performanslı Al-B4C kompozitlerinin üretimi için ideal bir yöntem olarak görünmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Alüminyum matrisli kompozit malzemeler; Takviye malzemeleri; Basınçlı döküm