İşletmelerde presenteeısm sorunu ve insan kaynakları yönetimi çerçevesinde mücadele yöntemleri - Koçoğlu, Merve (My University, 2007)
Çalısanlar, bedenen ve ruhsal açıdan yakalandıkları rahatsızlıklardan dolayı belliaralıklarla da olsa çalısamaz durumda olurlar. Rahatsız olan çalısan, rahatsızlıgınedeniyle ise gitmek istemeyecektir. Fakat ise gitme zorunlulugundan dolayı isegiden çalısan, iyi bir performansla çalısamayacagından genel anlamda verimindüsmesine neden olacaktır. ste Presenteeism sorunu buradan kaynaklanmaktadır.Çalısanların gerek bedensel gerekse ruhsal nedenlerden dolayı rahatsızlanmasındankaynaklanan verim düsüklügünün ilk bakısta yalnızca örgütün kendisiniilgilendirdigi düsünülebilir. Halbuki bu bir süreçtir. Örgütlerin tek baslarına isyapmaları imkansızdır. liskili oldukları birçok örgüt vardır. Dolayısıyla herhangi birörgütte meydana gelen aksaklıklar, zincirleme bir sekilde iliskili oldukları digerörgütlere yansıyacaktır. Bu da dolaylı yoldan ülke ekonomisine zararverecektir.Yasanan bu kayıp, özellikle gelismis ülkelerin dikkatini çekmis ve bukonu ilk kez 1990'lı yılların son dönemlerinde Amerika'da arastırılmayabaslanmıstır. Daha sonraları 2000'li yılların baslarında ngiltere ve Japonyatarafından da dikkate alınmıstır. Ülkemizde ise bu konu yeni arastırılmayabaslanmıstır. Bu çalısma, ülkemizde akademik anlamda Presenteeism kavramıhakkında yapılan öncü bir çalısmadır. Bu çalısmada, Presenteeism kavramıtanımlanmıs ve Presenteeism ile mücadele yöntemleri nsan Kaynakları Yönetimiaçısından ele alınmıstır. Varılan sonuçlara göre, etkin bir nsan Kaynakları Yönetimiile bu sorunun önüne geçilmesi mümkün görülmektedir.Anahtar Kelimeler: Presenteeism, Absenteeism, Verim Düsüklügü
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: FAZLA ÇALIŞMA VE AŞIRI İŞ YÜKÜ; KÖTÜ YÖNETİM VE LİDER TARZI; EŞİTSİZLİK VE AYRIMCILIK; ŞİRKET İÇİ ÇATIŞMA