Örgütsel güven ile insan kaynakları fonksiyonlarından performans değerlendirme arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama - Altunkaya, Kübra (My University, 2011)
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların örgütsel güven seviyeleri ile insan kaynakları uygulamalarından performans değerlendirme algılamaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde giriş bölümüne yer verilmiştir. İkinci bölümünde, örgütsel güven kavramı açıklanmıştır. Üçüncü bölümünde ise, performans değerlendirme kavramı üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde bu ikikavramın ilişkisini inceleyen çalışmaların sonuçlarına yer verilmiştir. Son olarak, uygulama bölümünde de söz konusu kavramlar arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, örgütsel güven boyutları olan kuruma güven, yöneticiye güven ve çalışanlar arası güven ile performans değerlendirme algılarını ölçmeye yönelik, performans sisteminden duyulan memnuniyet, dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti arasındaki ilişkiler, ayrıca örgütsel güven ve performans değerlendirme algılarının çeşitli demografik özelliklerle (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, kıdem) arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma İstanbul ili Şişli ilçesinde bulunan Nexum Boğaziçi firmasında çalışan 95 çalışanı kapsamaktadır. 95 çalışanın tümüne ulaşılmış ancak 88 kişiden geri dönüş olmuştur. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu, demografik özellikler, örgütsel güven ölçeği ve performans değerlendirme ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Örgütsel güven ölçeği Metin Aktuna tarafından, performans değerlendirme ölçeği ise Özge Tan tarafından hazırlanmıştır. Araştırmanın veri analizleri SPSS Statistics 17.0 bilgisayar programı ilenon-parametrik testler uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, çalışanların örgütsel güven seviyeleri ile performans değerlendirme algılamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca çalışanların örgütsel güven seviyeleri ve performans değerlendirme algılamalarının demografik özelliklere göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Örgütsel güven; Performans değerlendirme; Bilişim sektörü