Masa tipi klasik torna tezgahının bilgisayarla konturolu - Gülbahar, Levent (My University, 1996)
Klasik torna tezgahının bilgisayarla nümerik kontrollü hale dönüştürülmesi konusunda hazırladığım bitirme tezinde, üniversitemiz ve ülkemiz imkanları ile bu dönüştürmenin ne derece gerçekleştirilebileceğini araştırmaya çalıştım. Bu işlem için bir dönüştürme işlemi sözkonusudur. Klasik tezgahların nümerik kontrollü hale dönüştürülmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için, eldeki mevcut klasik tezgahların değerlendirilmesi açısından çok büyük öneme sahip olmakla beraber, nümerik kontrollü tezgahların tasarım gereksinimlerinin klasik tezgahlara göre oldukça farklı olması nedeniyle çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada klasik tezgahların programlanabilir kontrol ve tahrik elemanları vasıtasıyla nümerik kontrollü hale dönüştürülmesi konusu, ülkemizde üretilen bir torna tezgahı, step(adım) motorlar yardımıyla nümerik kontrollü hale dönüştürülerek incelenmiş ve tezgah performansını arttıracak bir optimizasyon önerisi de sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Nümerik kontrolun tanımı; Nümerik kontrollü tezgahların genel özellikleri ve çalışma sistemleri; Klasik tezgahların nümerik kontrollü duruma çevrilmeleri; Klasik masa üstü torna tezgahının nümerik kontrollü duruma çevrilmesi