İnşaat projelerinde risk yönetimi: İnşaat sektörüne ait bir uygulama - Yosmayan, Nadin (My University, 2011)
Ülkemizde inşaat sektörü hızla gelişme göstermektedir. İnşaat kapsamına yol, limanbaraj, köprü, fabrika binası, konut inşaatı gibi yapıların inşaatı ile bakım ve onarımçalışmaları girer. Ülkemiz ekonomisinin sanayiye dönmesiyle birlikte fabrika ve konutinşaatlarında artış yaşanmaktadır.Bu çalışmanın amacı proje yönetiminden başlayarak risk yönetimini ele almak veinşaat projelerinde risk yönetiminin önemini vurgulamaktır. Proje planlamasıyapılırken, henüz ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan risk yönetimi konusu dikkatealınmamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de gerçekleştirilen büyük bir inşaat projeleriniyapan firmalar ele alınarak projelerde karşılarına çıkan aktiviteler incelenmiştir. Birinşaat projesinde gerçekleşebilecek riskler, araştırılan makalelerden yola çıkılarakbelirlenmiştir. Daha sonra her bir aktivite tek tek ele alınarak aktivitedekarşılaşılabilecek riskler belirlenmiştir. Bu risklerin aktivitelerde gerçekleşme olasılıkdeğerleri tanımlandıktan sonra bu aktivitenin projeye olan etkisi, dolayısıyla da riskinönceliği belirlenmiştir.Proje yönetici açısından riskin etkilerini azaltabilmek önemlidir. Risklerin etkilerininazaltılmasında, üst yönetimin proje yöneticisinin ve proje takımının yetkileridoğrultusunda sorumlulukları vardır. Bu çalışma, inşaat projelerinin sadeceplanlanması değil, olası risklerinin de dikkate alınarak her aşamada değerlendirilmesive gerekli önlemlerin zamanında alınmasına dikkat çekecek, bundan sonrayapılacak çalışmalar için de yön gösterici olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Belirsizlik; Risk; Türkiye’de ve dünyada inşaat