Lineer motorlu engelli asansörü tasarımı - Oruç, Osman Onur (My University, 2019)
Lineer motorlar günümüzde hassas üretim süreçleri başta olmak üzere, maglev trenleri, tıbbi cihazlar, savunma sanayii, tekstil sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanı da her geçen artmaktadır. Dolayısıyla ar-ge faaliyetlerine ve akademik çalışmalara daha sıklıkla konu olmaktadır. Bunun sebebi ise diğer motor ve güç üreten sistemlere nazaran seri üretim şartlarına daha uygun olması, daha hızlı hareket elde edilmesi, daha hassas olması ve dolayısıyla da daha kaliteli ürün, çıktı elde edilmesidir. Bu çalışmanın başlangıç noktası budur. Bu çalışmada, öncelikle lineer motor çalışma şekli, yapısı, çeşitleri üstün yanları ele alınmış olup, engelli asansörü ile ilgili, ne amaçla tasarlanıldığı ve hangi durumlarda kullanıldığı konusunda da kısaca bilgi verilmiştir. Günümüzde asansörlerde denenen maglev teknolojisinin, bir engelli merdiven asansöründe kullanılmasına ilişkin teorik çalışmasına yer verilmiştir. Ayrıca mekanik bir tasarımın ayrılmaz parçası olan, kritik parçalara da mukavemet analizi yapılmıştır. Son bölümde ise sonuçlar ortaya konulup, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken kısımlar çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Lineer motor; Tubular lineer asenkron motor; Engelli asansörü; Engelli merdiven asansörü