Ahşap yapı malzemesinin dış atmosfer koşullarındaki davranışı sonucu meydana gelen sorunlar ve koruma yöntemleri - Doğan, Deniz (My University, 1997)
Doğal bir malzeme olması, kolay işlenebilirliği ve sıcak görüntüsü sebebiyle yapıda tercih edilen ahşap, atmosfer koşullan ve diğer zararlı etkenler sebebiyle hasara uğrayabilmektedir. Bu sebeple ahşap malzeme kullanmaktan vazgeçmek yerine çeşitli koruma yöntemleriyle ahşabı zararlı etkilere karşı dirençli duruma getirmek olanaklıdır. Tezin konusu ise ahşap malzemeye zarar veren etkenler ve bu etkenlerin meydana getireceği hasarlara karşı ahşabı koruma yöntemleridir. Birinci bölümde tezin amacı, kapsamı, önemi ve araştırmada izlenen yöntemler yer almaktadır. İkinci bölümde yapı malzemesi olarak kullanılacak ahşabın ağaç olarak yer aldığı sınıftan başlayarak, tüm fiziksel ve karakteristik özellikleri ve kusurları incelenmiştir. Üçüncü bölüm, yapıda kullanılan ahşap malzemeye zarar veren etkenler ve zarar veren etkenlere karşı koruma yöntemlerinin incelendiği bölümdür. Dördüncü bölümde ise tüm bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilerek, yapıda kullanılan ahşap malzemeyi koruma yöntemlerine yönelik öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Ahşap; Vernik; Emprenye