Kısmen sönümlü iyonik sıvıların yapısı - Özdemir, Güler (My University, 2000)
Ergimiş NaCl, CuCl, AICI3 ve YCI3 gibi iyonik sistemlerin denge durumu yapılan ve kısmen sönümlü yapılan, istatistik mekaniğe göre oluşturulmuş sıvıhal teorisi kullanılarak çalışıldı. Integral denklemler teorisine uygun olarak Ornstein-Zernike integral denklemleri Hypemetted-Chain (İyi belirlenmiş zincir) Yaklaşımı (HNC) kullanılarak sayısal olarak çözüldü. NaCl ve CuCl için Tosi-Fumi ile Stafort ve arkadaşlarının kullandığı çift potansiyel, YCI3 ve AİCI3 için ise yüklü yumuşak küre çift potansiyeli kullanıldı. Denge durumu ve kısmen sönümlü durum için elde edilen bütün yapısal dağılım fonksiyonları karşılaştırıldı. Denge durumu yapısında YCI3 altı, AICI3 dört komşuluğa sahiptir, bu yapı kısmen sönümlü durumda da yaklaşık olarak korunmaktadır, fakat klor bileşeninin sönümü, bütün sistemlerde komşuluk sayısını biraz azaltmaktadır. Klor bileşeninin sönümü, denge durumu yapısında var olan orta mesafedeki yapının yok olmasına ve metal bileşeninin hareketliliğinin artmasına da neden olmaktadır. Elde edilen sonuçlar kısmen sönümlü yapının, üstün iyonik camsı yapıların genel davranışı ile uygunluk gösterdiğini belirtmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: İyonik sıvıların yapısı; Uzaysal dağılım fonksiyonlar; Çift etkileşme potansiyeller