Kırmızı biberlerde aflatoksin niceliğinin ozonla azaltılması - İnan, Fatma (My University, 1997)
Kırmızı biber ülkemizde yetiştirilen ve Türkiye ekonomisi için büyük önemi olan ürünlerin başında gelmektedir. Halk sağlığı ve ihracatımız için kırmızı biberin mutojenik ve toksik açıdan güvenli üretimi gerekmektedir. Ancak, yapılan araştırmalarda biberlerin, toksik maddelerin başında gelen aflatoksinler ile sağlık riski taşıyacak düzeyde bulaşmış oldukları görülmektedir. Bu çalışmada, ozonun yüksek oksidasyon gücünden ve güçlü bir dezenfektan olma özelliğinden yararlanılarak aflatoksinler inaktive edilmiştir. Kırmızı biber örneklerinin tesbit edilen aflatoksin konsantrasyonları ve nem içeriğine göre değişik ozon konsantrasyonları (16, 33, 66 mg/L) ve işlem süreleri (7.5, 15, 30, 60 dakika) belirlenmiştir. Kırmızı pul biberde ozon konsantrasyonu 33 mg/L ve işlem süresi 60 dakikada aflatoksin Bı %80, kırmızı parça biberde ozon konsantrasyonu 66 mg/L ve işlem süresi 60 dakikada aflatoksin Bı %93 azaltılmıştır. Bu işlemler uygulanırken kalitenin korunmasına özen gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Ozonun özellikleri ve üretim yöntemi; Aflatoksin kimyasal fiziksel özellikleri