Tornalama işleminde talaş kırıcı formlarının ve etkisinin incelenmesi - Yılmaz, Yasin (My University, 2020)
Talaş kırıcı formlar, talaşlı imalat sürecinde önemli bir role sahiptir. Talaş kırıcı formlar ve talaş kontrolü genel olarak uzun zamandır tornalama gibi talaşlı imalat işlemlerinde kullanılmaktadır. Geleneksel konvansiyonel talaşlı imalat işleminde, talaşları kırmak için talaş kırıcı formlar kullanılır. Talaşlı imalat yöntemlerinde, talaşların kontrolü, verimliliği ve operatör güvenliğini sağlamak için çok önemli bir konudur. Özellikle, bir CNC makinesi veya otomatik üretim sistemi için talaş kontrolü önemlidir, çünkü talaş kontrolündeki herhangi bir hata verimde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle, güvenilir bir süreksiz talaş elde etmek için yivli bir talaş kırıcı yaygın olarak kullanılmaktadır. Genel olarak, talaş kırıcılı yeni bir kesici uç geliştirmek için, geniş zaman, araştırma ve bütçe gereklidir, çünkü ürünlerin oluşturulması, sinterlenmesi, öğütülmesi ve kaplanması gibi çeşitli işlemler ve farklı değerlendirme testleri gereklidir. Talaş büyüklüğünü kontrol etmenin yaygın bir yöntemi talaş kırıcı kullanılmasıdır. Yine de, düşük karbonlu çelik veya bitirme formlarında oluşturulan ince talaşlar gibi çok yumuşak malzemelerin talaşları geleneksel talaş kırıcılarla basitçe kırılamaz. Son zamanlarda, kesici takım teknolojisindeki gelişmeler çok sayıda değişken talaş kırıcı konfigürasyonuyla sonuçlanmıştır. Bununla birlikte, çoğu uygulamada birincil etkili rol olan yiv oluk tasarımı, denemek ve metodolojiyi görmek için kullanılıyor. Talaş kontrolü için özel talaş kırıcı formlar geliştirildi ve uygulandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Talaş kırıcı; Talaş kontrolü; Talaş akış açısı