Prina piroliz yağının karakterizasyonu - Tekneci, Engin (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında, önemli bir biokütle kaynağı olan prinanın sabit yatak boru tipi bir reaktörde, 100 g (%5 nemli, -1500+2000 u-m partikül büyüklüğüne sahip) prina ve 10 g (-200 [im partikül büyüklüğüne sahip ve kuru) katalizör ile birlikte 450°C'de, azot gazı ortamında (200cm3/dk) pirolizi araştırılmıştır. Değişik katalizörler kullanılarak piroliz sonucunda elde edilen sıvı ürüne etkisi çalışılmıştır. Çalışmada dolomit, trona, Na2C03, K2CO3, pirina ve kayısı koku gibi katalizörler kullanılmıştır. Bu katalizörler sanayi katalizörlerden farklı olarak tek kullanıma yönelik ve prosesin yan ürünü olmalarından dolayı tercih edilmiştir. Elde edilen sıvı ürün karakterizasyonun da, viskozite, yoğunluk gibi özelliklerinin yanı sıra FTIR ve GCMS sonuçları değerlendirilmiştir. Katalizörlü ve katalizör kullanmadan yapılan çalışmalar sonucundaki elde edilen sıvı ürünlerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Ürünün FTIR analizleri UNICAM MATTSON 1000 model FTIR ile GCMS analizleri ise Thermo DSQ GCMS sistemi ve ZB-5 (30mx0.25mrnx0.25[j,m) ve ZB-5 (60mx0.25mmx0.25nm) kapiler kolonlar kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar şunu göstermiştir ki, katalizörün sıvı ürünün miktarında çok fazla etkisi olmadığı fakat kalitesinde iyileştirmeye neden olduğu gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Biyokütle; Prina; Biyoyakıt; Piroliz; Gaz kromatografisi; Kütle spektrometresi