İki dillilere Türkçe öğretiminde 21.yüzyıl becerileri ve yenilenmiş Bloom taksonomisine dayalı etkinlik tasarımı - Atasoy, Gamze (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Almanya’da öğrenim gören iki dilli Türk öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkçe ve Türk Kültürü dersi programına (2018) ait kazanımların, yenilenmiş Bloom taksonomisi ve 21. yüzyıl becerileri kapsamında yer alan “Öğrenme ve Üretim” becerileri kullanılarak yeniden yapılandırılması ve araştırmacı tarafından Türkçe ve Türk Kültürü dersi gören ilkokul 4. seviye öğrencilerine uygulanmasıdır. Almanya’da iki dilli Türk öğrenciler için okutulan Türkçe ve Türk Kültürü derslerinde öğrencilerin ihtiyaçlarına ve seviyelerine göre geliştirilmiş öğretim programına ve malzemesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, MEB tarafından belirlenen temalara dair kazanımlar, 21. yüzyıl becerilerine ve yenilenmiş Bloom taksonomisine göre tekrar yapılandırılarak ders etkinlikleri hazırlanmıştır. MEB 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi gereksinimleri çerçevesinde öğrencilere sunulan eğitim aracılığıyla çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, sorgulayan, yaratan, kendi öğrenmesi üzerine düşünen, dijital okur-yazarlık becerisine sahip, problemlere çözüm üreten bireyler yetiştirilmelidir. Bu kapsamda yaratıcılığı, özgünlüğü, bağımsız öğrenmeyi destekleyen, gerçek dünya ile bağlantılı görevler aracılığıyla öğretmen öğrenci etkileşimi/iletişiminin sağlandığı zengin bir öğrenme öğretme ortamı yaratmak amaçlanmıştır. Uygulama odaklı eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Sınıf içi gözlemler, yapılan görüşmeler ve YBT bilişsel basamakları ile 21. yüzyıl becerileri ilkeleri doğrultusunda hazırlanan etkinlikler sayesinde eylem araştırması oluşturulmuştur. “Ben ve Ailem”, “Geçmişe Açılan Kapı”, “Çevre, Farklılıklar ve Birlikte Yaşama” ve “Gezelim Görelim” temaları hedef kazanımları çerçevesinde geliştirilen materyal ve etkinliklerin teknoloji destekli araç gereçler ile uygulanmasının öğrencilerin hedef dildeki üretken etkinliklerini, öğrenciler arasında iletişim ve işbirliğini, Türkçe ve Türk Kültürü dersine yönelik ilgi ve katılımı artırdığı gözlemlenmiştir. Türkçe ve Türk Kültürü derslerinin yürütüldüğü iki dilli sınıflarda, gerçek hayattan görseller ve objelere yer verilmesi, tekrarlama, örnekler verme, tanımlamalar ve eş anlamlıların kullanımı, anahtar sözcüklere vurgu yapılması, yeniden düzenleme, diller arası geçiş, işbirlikli öğrenme grupları, akran yardımı ve kültürel kimlik projeleri stratejilerden yararlanılmasının öğrenci-öğretmen arabuluculuğu ve etkileşimini desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: İki dillilik; 21. yüzyıl becerileri; Yenilenmiş Bloom taksonomisi; Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Metni; Dil öğretme stratejileri