Niccolo Machiavelli'de özgürlük düşüncesi - Ulukan, Bahar (My University, 2005)
Bu çalışma Niccolo Machiavelli'nin siyasal düşüncesi içinde yer alan özgürlük kavramım konu almaktadır. Niccolo Machiavelli'nin eserlerinde yer alan özgürlük (libertâ) kavramının 14.yy'da Floransa' da gelişen hümanist düşünce geleneği ile olan bağlantıları incelenmiş ve aynı zamanda Machiavelli'ye özgü yorumunun ortaya konulmasını amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Machiavelli'nin siyasal düşüncesinde özgürlük düşüncesinin belirdiği dönem ve mekan ele alınmış ve ilk iki bölümde Rönesans, Hümanizm, İtalyan şehir devletleri ve Floransa'nın tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal yapısı incelenmiştir. Son bölümde ise Machiavelli'nin özgürlük kavramım kurarken ele aldığı kavramlar incelenmiş ve bir yandan döneminin siyasal geleneği ile ortak noktalarının ortaya konulmasına çalışılırken diğer yandan Machiavelli'nin bu kavramı yorumlayışmdaki özgün noktalar belirtilmiştir. Bu doğrultuda Machiavelli üzerine çalışmış Skinner, Viroli, Pocock, De Grazia ve Colish gibi akademisyenlerin güncel tartışmalarına yer verilmiş ve özgürlük kavramının bağlantılarım kurmada bu tartışmalardan faydalanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Rönesans ve İtalyan şehir devletleri; Floransa'nın sosyal ve siyasal yapısı; Niccolo Machiavelli'nin siyasal düşüncesinde özgürlük