Yürüyen merdivenlerin etüdü hesaplama ve konstrüksiyon esasları - Özden, Ziya (My University, 1993)
Son yüzyıllarda hızlı nüfus artışına paralel olarak ilerleyen teknolojideki gelişmeler kitle taşımacılığında da kendini göstermiştir. Küçük alış-veriş merkezleri iş hanları yerini büyük alış-veriş merkezlerine, gökdelenlere, büyük binalara bırakmaktadır. Bu tip büyük iş merkezleri ve alış-veriş merkezlerinde önemli unsurlardan biride kitle taşımacılığının önemidir. Kitle naklin de asansörler tek başına yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle kayar bantlar ve yürüyen merdivenlerde kullanılmaktadır. Yürüyen merdivenlerin getirdiği kolaylığın ve zaman tasarrufunun yanında görünümündeki estetiklik de müşteri kapasitesinde artışa sebep olmaktadır. Bu çalışmada aralarında kot farkı olan iki zemin arasında kitle iletişim aracı olarak kullanılan yürüyen merdivenlerin çalışma prensipleri, hesaplama metotları ve konstrüksiyon özellikleri verilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Yürüyen merdiven düzen ve tesisleri konstrüksiyon şekilleri; Yürüyen merdivenlerin önemi; Taşıma kabiliyeti ve kullanım alanları; Yürüyen merdivenin kısımları ve parça detayları; Yürüyen merdivenlerin teknik özellikleri ve bakımı