Değişim uygulamalarını gerçekleştiren işletmelerde iş tatmini - Sifoğlu, Hande (My University, 2003)
Değişim, diğer tüm alanlarda olduğu gibi organizasyonlar içinde vazgeçilmez bir olgudur. Özellikle son yıllarda örgütleri çevreleyen iç ve dış çevre koşullarının hızla değişmesi nedeniyle örgütler de sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olmak zorundadırlar. Değişen koşullar karşısında gerekli olan değişim faaliyetlerini kendi bünyelerinde gerçekleştiremeyen örgütlerin ise başarılı olma şansı oldukça düşüktür. Değişim kavramı işletmeler açısından çok önemli olmakla birlikte, aynı zamanda işletme içinde çalışan personel için de ayrı bir önem taşımaktadır. Bu noktada iş tatmini kavramı karşımıza çıkmaktadır. İş tatminin sağlanması işletmeler açısından da son derece önemlidir. Çünkü, işinden tatmin olan personel daha verimli çalışacak ve bu durum işletmenin kısa veya uzun dönemli performansı ve karlılığı üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Bu nedenle, yapılan değişim uygulamalarının çalışanlar tarafından kabul görmesini sağlamak yöneticilere düşen en önemli görevlerin başında gelmektedir. Bu noktada değişim yönetimi kavramının önemi ortaya çıkmaktadır. Bir örgütte uygulanan değişim sürecinin başarılı olabilmesi İçin etkili ve bilinçli bir değişim yönetimine ihtiyaç vardır. Başarılı bir değişim yönetimi sonucunda, değişim uygulamalarının çalışanlar tarafından kabul edilmesi sağlanır ve böylece meydana gelebilecek direnişler en aza indirilebilir. Bu çalışmada, denizcilik sektöründe çalışanların iş memnuniyetlerini ve değişime karşı olan tutumlarını ölçmek amacıyla yapılan bir uygulamaya yer verilmiş ve elde edilen veriler çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İş tatmini ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda çalışanların genel olarak, tek başlarına çalışma olanaklarının olmaması, ara sıra değişik şeyler yapma şanslarının bulunmaması ve aldıkları ücret bakımından işlerinden memnun olmadıkları sonucuna varılmıştır. Buna karşılık çalışanların genel olarak, işlerinin kendilerini meşgul etmesi, amirlerinin idare tarzları ve çalışma şartları bakımından işlerinden memnun oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Değişim uygulamalarıyla ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda ise, çalışanların örgüt içi değişime genellikle olumlu baktıkları görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Örgütsel değişim; iş tatmini; İş tatmini örgütsel değişimin ilişkilendirilmesi; Örgütsel değişim içerisindeki iş tatminine yönelik bir uygulama