Karl Polanyı ve Joseph A. Schumpeter'de kapitalist sistem ve sürdürülemezliği - Kabak, Aydın (My University, 2007)
İktisadi bir sistem olarak kapitalizmin, günümüzde neredeyse tüm dünya geneline egemen oldugunu görmekteyiz. Ortaya çıkardıgı çesitli aksaklıklara karsın, kapitalist sistem tartısılmaz ve vazgeçilmez bir sistem olarak sunulmaktadır. Bu tarz bir degerlendirmede, pek tabii, 1980'den sonra yasanan dönüsümlerin ve neo-liberaliktisat politikalarının etkileri yadsınamaz. Bu çalısmada, kapitalizmin gelecegine iliskin elestirel bir perspektif sunan, iki büyük sosyal bilimcinin, Karl Polanyi veJoseph A. Schumpeter'in, Büyük Dönüsüm ve Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi adlı kitaplarını temel referans alarak, kapitalist sistemin sürdürülemezligine iliskin düsünceleri karsılıklı olarak incelenecektir. Bu baglamda öncelikle, Polanyi veSchumpeter'in görüslerini genel olarak ele alarak, kapitalist sistemi sürdürülemezlige götüren nedenler üzerinde durduktan sonra bu iki sosyal bilimcinin düsüncelerinin günümüzde neden hala tartısıldıkları ortaya koyulmaya çalısılacaktır. Sonuç olarak çalısma, her ne kadar Polanyi ve Schumpeter'in kapitalist sistemde öngördükleridönüsümler günümüzde tam olarak gerçeklesmemis olsa da, yasanan yeni gelismelerle beraber, kapitalist sistemin neden oldugu bazı problemlerisorunsallastırırken, kapitalist sistemin yeniden düsünülmesi ve sorgulanmasında,iktisat basta olmak üzere diger sosyal bilimlerin, Polanyi ve Schumpeter'ingörüslerinden yararlanması gerektigini savunmaktadır.Anahtar Kelimeler: Karl Polanyi, Joseph A. Schumpeter, Kapitalizm,Sürdürelemezlik.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Karl polanyi'nin iktisada yaklaşımı; Ekonomiyi yönlendiren bütünleşme biçimler ive kuramsal kalıplar; Piyasa ve kapitalizm üzerine düşünceler