meso-2,3-dimerkaptosuksinik asidin sentezi, 99mTc ile işaretlenmesi, kit formülasyonu ile kalite kontrolü - Ceylan, Duygu (My University, 2004)
Günümüzde nükleer tıp çalışmalarında, çeşitli organları görüntülemede, hastalıkların teşhis ve tedavisinde radyofarmasötikler kullanılmaktadır. Radyofarmasötiklerin radyokimyasal saflığı iyi bir organ görüntülemesi yapılması açısından çok önemlidir. Statik böbrek görüntüleme ajanı olan 99mTc-DMSA radyofarmasötiği asidik ortamda, yumuşak doku tümör görüntülemesinde kullanılan 99mTc(V)DMSA bazik ortamda hazırlanmaktadır. Bu çalışmada, bir 99mTc-DMSA radyofarmasötiğinin tümüyle hazırlanarak, bu radyofarmasötiğin ülkemizde de üretilir hale geçmesinin sağlanması ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bu yüzden 99mTc-DMSA hazırlandı ve ince tabaka ve hızlı ince tabaka kromatografileriyle radyokimyasal saflık kontrolleri yapıldı. 99mTc'i farklı oksidasyon derecesinde olan 99mTc(V)DMSA ile kimyasal farklılıkları in vitro olarak incelendi. pH değeri arttırıldığında 99mTc(V)DMSA'nın miktarının arttığı belirlendi. Kalay(II) klorür miktarındaki değişmenin 99mTc-DMSA ve 99mTc(V)DMSA verimini etkilediği gözlendi. meso-2,3-Dimerkaptosuksinik asid saf olarak sentezlendi ve 99mTc ile işaretlendiğinde yüksek verim elde edildiği görüldü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Nükleer tıp ve radyoaktivite; Radyonüklidler ve teknesyum; İdeal radyofarmasötik; Radyofarmasötiklerde yapılan kalite kontroller; 99m Tc- dimerkaptosuksinik asid ( 99mTc - dmsa ); Böbrek görüntüleme; 99mTc-DMSA; Yumuşak doku tümör görüntülemesi; 99mTc(V)DMSA; Meso-2,3-dimerkaptosuksinik asid; Radyokimyasal saflık; Kalay(II) klorür