Havasız çamur yatağı sisteminde besleme rejiminin sistem kararlılığı ve çamur özelliklerine etkisi - Demir, İbrahim (My University, 1993)
Bu çalışmada, havasız çamur yataklı reaktörlerde besleme rejiminin sistem kararlılığı ve çamur özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Deneysel çalışma sırasında gider sanayii atıksuyu karakterinde sekiletik olarak hazırlanan atık su kullanılmıştır. Birinci bölümde tezin konusu ile kapsamı açıklanarak önemine değinilmiş ve bu kapsamda araştırılan konular belirtilmiştir. ikinci bölümde anaerobik arıtma sistemleri ile ilgili genel bilgiler ile havasız arıtma sistemleri hakkında bilgiler verilmiş ve sistemin işletmeye alma ve proje kontrolünde dikkat edilecek hususlar özetlenmiştir. üçüncü bölümde havasız arıtma sistemlerinin modellemesinde kullanılan kritik modellerden bu çalışmada kullanılan ikisi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde deneylerin yapıldığı iki adet model havasız çamur yatağı reaktörü, beslenen atıksu, ölçüler parametreler ve çalışma programı hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde deneysel çalışma sırasında elde edilen sonuçlar verilerek bu sonuçların değerlendirilmesi yapılmıştır. Deneysel çalışma sirisi sürekli diğeri kesikli beslenen 10.35 İt hacmindeki iki adet havasız çamur yataklı reaktörde yapılmıştır. Sürekli reaktöre bir saatte veriler debi kesikli reaktöre 15 dak. verilmiş 45 dak. beklenmiştir. Çalışmalar sonunda kesikli reaktörün KOI giderimi gaz oluşumu bakımından sürekli reaktörlerden daha iyi olduğu belirlenmiştir. Deney sonuçlarının kiretik değerlendirilmesi sonucunda yüksek KOI konsantrasyorlarında çalıştırılan çamur yatıklı reaktörler için ikinci mertebe modelinin ikinci mertebe modelinden daha uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kesikli beslemede en uygun besleme düzeninin 1 saatte 30 dakika besleme olduğu tesbit edilmiştir. Altıncı bölümde ise yapılan çalışmanın sonuçları olarak verilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Havasız çamur yatağı; Çamur özellikleri