İstanbul İGDAŞ doğalgaz boru hatlarında ölçülen basınç debi parametrelerini kullanarak sistemin istatistiksel kalite kontrolü - Atalay, Kuddusi (My University, 2001)
İstanbul İGDAŞ doğalgaz hatlarında ölçülen basınç ve debi verilerini kullanarak sistemin istatistiksel kalite kontrolü analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu analizde 1997 yılının örnek olarak her ayın 15 ine ait veriler kullanılmıştır. İstatistiksel kalite kontrol analizi X ve R kontrol diyagramları ile yapılmıştır. Basınç ve debi verilerinin X kontrol diyagramları ile analizi sonucu bütün örnekleme günlerinde alt ve üst kontrol limitleri içerisinde merkez hattı civarında seyrettiği tespit edilerek sistemin hatasız bir şekilde çalıştığı görülmüştür. R kontrol diyagramlarının analizi sonucunda ise verilerin bazı günlerde kontrol limitleri içerisinde beklenen kalite düzeyinde seyretmelerine rağmen bazı günlerde ise alt ve üst kontrol limitlerini aştığı ve sistemin kalite kontrolünü etkilediği tespit edilmiştir. Alt ve üst kontrol liretlerinin aşıldığı bazı R kontrol diyagramlarında sıcaklık ve mevsim değişikleri gibi çevre şartlan, operatör hataları, malzeme temini, basınç ve akım değişimleri sonucu hatlarda meydana gelen malzeme yorgunluğu ve yeni yatırım yapılan bölgelere mevcut ana kontrol vanalarından gaz verilişi sırasında oluşan basınç değişimleri gibi faktörler etkili olmaktadır. Sistem hatasız olarak çalışmakla beraber, R kontrol grafiklerinden sistemin kalite düzeyinin etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Doğalgaz; Doğalgaz ve İGDAŞ doğalgaz boru hattı; İstatistiksel kalite kontrol; X kontrol diyagramı; R kontrol diyagramı