Eğilme momenti taşıma gücü belirli bağ kirişleriyle oluşan boşluklu perdelerin yatay yüklere göre çözümü ve sistemin davranışına etkisi - Özkan, Ahmet Refik (My University, 1997)
Çok katlı yapılan deprem ve rüzgar yüklerine karşı daha dayanıklı yapmak amacıyla boşluklu perdeler kullanılması tercih edilir. Bu tür sistemlerin enerji yutma kapasiteleri, bağ kirişsiz perdeli sistemlere göre oldukça fazladır ve depreme daha dayanıklıdır. Bunun nedeni perdelerin katlar hizasında bağlantı kirişleriyle bağlanması ve bu bağlantılarda plastik deformasyonların oluşmasıdır. Uygun rijitlik ve donatılı bağlantı kirişi seçilerek, bağlantı kirişlerinde plastik mafsal oluşması sağlanabilir. Böylece perdeler de ciddi hasarlar olmadan büyük miktarda enerji yutulur ve önemli hasarlar bağlantı kirişlerinde toplanabilir. Şiddetli depremlerden sonra hasar gören bağ kirişlerinin onarılması daha kolay olur. Yukarıda anlatılan davranışı sağlayabilmek, ancak eğilme momenti taşıma gücü belirli bağ kirişleriyle oluşan boşluklu perdeli sistemlerin plastik analizi ile mümkündür. Bu çalışmada eğilme momenti taşıma gücü belirli bağ kirişleriyle oluşan boşluklu perdelerin yatay yüklere göre daha gerçekçi bir çözümü için, ardışık bir hesap yöntemi geliştirilmiştir. Böylece boşluklu perdelerin iç kuvvet dağılımım daha dengeli hale getirmek mümkün olabilmektedir. Bu çalışma, dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde konu hakkında bilgi verilmiş ve bu alandaki daha önceden yapılmış olan çalışmalar gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde kabuller verilmiş ve hesap yöntemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde 8, 12 ve 16 katlı boşluklu perdeli sistemler ele alınarak, farklı boyutlu bağ kirişleri için çeşitli örnek çözümlemeler önerilen yöntemle yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar aynı sistem için elastik teoriyle yapılan hesaplarla ve konsol perde çözümleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçlar diyagramlar halinde verilmiştir. Dördüncü bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler, maddeler halinde verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Pekleşen ideal elastoplastik melzeme; Pekleşmeyen ideal elastoplastik melzeme; Eğilme momenti taşıma gücü belirli bağ kirişleri; Örnek sistemlerin çözümü yorumlanması ve karşılaştırılması