Elektrokimyasal akümülatörlerin termal analizi - Yaray, Onur (My University, 2016)
Elektrokimyasal akümülatörlerin termal analizi veya termal yönetimi, akümülatörlerin yığın halde yerleştirilmiş olduğu ısı değiştiricilerin, bu ekipmanlar üzerinde oluşturduğu termal düzenleyicilik etkisine göre performanslarında oluşan değişimi inceler. Bu tez çalışmasında, farklı geometrik modellere sahip plakalı bir ısı değiştiricisi içine yerleştirilen lityum iyon akümülatörlerin çalışmaları sırasında oluşan ısıl değişimlerinin regülasyonu dinamik simülasyonlar aracılığı ile yorumlanmıştır. Literatürde hibrit elektrikli araçların enerji depoları ile ilgili yapılan termal yönetim çalışmaları özetlenmiştir. Termal yönetim optimizasyonunun dinamik olarak incelenmesi ve bir işletme fonksiyonu haline getirilmesi için Artemis şehir içi çevrimine ait güç bilgileri üzerinden hazırlanan alternatif çalışma sistemleri oluşturulmuştur. Çevrim bilgisi ile oluşturulan simülasyon dahilinde, akülerin termal yönetimi ile ilgili yatırım ve işletme fonksiyonları karşılaştırmalı olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Buna ek olarak, geliştirilen plaka modeline ait ısı transferi sisteminin analizlere etkisi simülasyondan elde veriler ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Elektrokimyasal akümülatörler; Termal analiz; Artemis sürüş çevrimi; Plakalı ısı eşanjörleri