Kullanılmış kızartma yağı metil esterinin alternatif dizel yakıtı olarak kullanılması - Dizar, Özgür (My University, 2003)
Günümüzde kullanılan geleneksel enerji kaynakları rezervleri azalmakta ve özellikle bilinen petrol rezervlerinin yakın bir gelecekte tükeneceği belirtilmektedir.Hızla artan nüfus ve endüstrileşme dünya enerji tüketiminde artışa yol açmakta,bunun sonucu olarak ta enerji açısından yeni ve acil önlemlerin alınması zorunlu ortaya çıkmaktadır.Bilinen kaynakların en rasyonel şekilde kullanımı ve yeni-yenilebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi bu önlemlerin başlıcalarıdır.Yeni yenilenebilir enerji kaynakları arasında biyokütlenin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ülkemizde petrol ürünleri tüketiminin büyük kısmım motor yakıtları oluşturmaktadır. Kara taşımacılığı ve tarımda yaygın olarak dizel motorlarının kullanılması,dizel yakıt l^etimindeki payını artırmaktadn. Ülkemiz dizel yakıt üretiminin tüketimi karşılamaktan uzak olması,yeni yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek alternatif dizel yakıtları özellikle önemli kılmaktadır. Yüksek ısıl değerleri ve uygun setan sayılan ile bitkisel yağlar,alternatif dizel yakıtı olarak önemli bir potansiyeldir.Bu konuda yapılacak çalışmalar Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin değerlendirilmesi,yakıt tüketiminde dışa bağımlılığın azaltılması ve ülkemizi gelecekteki yeni enerji teknolojilerine hazırlaması açısından önemlidir. Bu amaçla yapılan çalışmamda kullanılış kızartma yağırım metil esterinin alternatif dizel yakıt olarak kullamlabilirliği araştalmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde kullanılmış kızartma yağı metil esterinin özellikleri ve yapısı belirlenerek, çalışmanın ikinci kısmında ise,motor laboratuarında bulunan Lombardini LDA 450 motoruna yakıt olarak metil ester konularak motor performansı ve egzoz emisyonları araştırılmış ve bulunan değerler motorin ile karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Teorik çalışma; Dizel motorlarında güç verim ve karakteristik eğriler; Dizel motorlarında egzoz emisyonlarının oluşumu