Sanal noter - Akçeşme, Dursun (My University, 2009)
Ülkemizde E-devlet kapsamında, birçok kamu kurumu bazı hizmetlerini sanal ortamda vermektedir. Bir kamu kurumu olan noterlerin ise sanal ortamda herhangi bir hizmeti verilmemektedir.Bu çalışmada, noter hizmetlerini sanal ortamda modellemeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Noter hizmetlerinin analizi yapılarak sanal ortamda modellemek için gerekli koşullar belirlenmiştir. Belirlenen koşullara göre, bazı noter hizmetlerinin, mevcut teknolojik koşullar ve yapılacak hukuki düzenlemeler ile hukuki geçerliliği olacak şekilde sanal ortamda gerçeklenebileceği sonucuna varılmıştır. Bu sonuca göre, sanal ortamda noter hizmetleri için gerekli koşullar, elektronik imza ve kriptografik algoritmalar kullanılarak modellenmiştir. Noterlik kanunu temel alınarak, sanal ortamda yapılabilecek noter hizmetleri belirlenmiştir. Modelin, hukuki geçerliliği analiz edilerek, yapılması gereken hukuki düzenlemeler belirlenmiştir. Önerilen modelde, sanal ortamda yapılabilecek işlemlerden biri olan ihtarname işlemleri için prototip bir uygulama hazırlanarak, yapılan çalışma somut olarak ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler: Açık Anahtar Altyapısı, Elektronik İmza, Elektronik Sertifika, Sanal Noter.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1Noterlik kurumu; 2kriptoloji