Bazı organik kirliliklerin yüzey aktif madde modifiye edilmiş killerle uzaklaştırılması - Turan, Berivan (My University, 2009)
Endüstriyel atıksuların doğaya yaptığı etkiler önemli düzeyde, doğal dengeyi değiştirici ve bazı durumlarda geri dönülmez nitelikte olmaktadır. Bu nedenle atıksuların arıtılması günümüzün en önemli çevre konularındandır. Atıksulardaki kirleticilerin uzaklaştırılması yöntemlerinden biri adsorpsiyondur. Adsorpsiyonda yüksek verimi nedeniyle en çok kullanılan adsorban madde ise aktif karbondur. Aktif karbonun veriminin yüksek olmasına rağmen maliyetinin yüksek olması daha ucuz adsorbanların araştırılmasına neden olmuştur. Bu nedenle daha ekonomik olan doğal killerin kullanılması yaygın olarak ele alınmaktadır. Doğal killer yüzey aktif maddelerle modifiye edilerek organik kirleticileri tutma kapasiteleri arttırılmaktadır. Bu çalışmada fenol ve 4-klorofenolün 16-2-16, 16-4-16, 16-6-16, 14-4-14 ve 12-4-12 gemini yüzey aktif maddelerle modifiye edilmiş bentonit ve sepiyolit üzerindeki sorpsiyonu incelenmiştir. Fenol ve 4-klorofenol giderim verimi uzerine, sıcaklık (20, 40, 60 oC), başlangıç pH değeri (pH 1-9 arasında), başlangıç konsantrasyonu (10, 25, 50, 100, 250 mg/L), karıştırma hızı (50, 150, 250 rpm) ve adsorban miktarının (0,1, 0,2, 0,5, 1,0 g/ 50mL) etkileri araştırılmıştır. Zamana bağlı olarak kinetik çalışma yapılarak fenol ve 4-klorofenolün modifiye edilmiş bentonit ve sepiyolitle uzaklaştırılması da incelenmiştir.Çalışmalarda 4-klorofenolün fenole oranla modifiye sepiyolit ve bentonite daha fazla tutunduğu, sepiyolitin ise bentonite oranla fenol ve 4-klorofenolü daha fazla uzaklaştırdığı gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Fenol; Kümen prosesi; Adsorpsiyon