Doğalgazlı-absorpsiyonlu soğutma-ısıtma sistemlerinin incelenmesi - Taflan, Serhan (My University, 2003)
21.yy. enerjinin öneminin arttığı bir çağ olacaktır. Teknolojik gelişmeler ışığında enerji önemini artarak sürdürecektir. Bundan dolayı hem enerji kaynaklarının kullanımında ve hem de kullanımın yıl içerisinde tüm aylara dağılımı konusunda alternatif enerji kaynakları ile bu kaynakların kullanılacağı cihazlar önem kazanmaktadır. Yaptığımız çalışmanın i, Doğal gaz kullanımını artırmak ve kullanımı 12 aya yaymak amacını içeren Doğal gazla çalışan Absorpsiyonlu Çiller cihazlarını ele almaktadır. Bu çalışma cihazların Doğal gazı sadece ısıtmada değil soğutmada da kullanımının avantajları ile dezavantajlarının ele alındığı,bir kaynak olarak gösterilebilir. Çalışmamızın giriş bölümünde Doğal gazın artan önemi ile birlikte, ısıtma-soğutmayı bir arada yapan Absorpsiyonlu cihazın tarihçesi tercih nedenleri ve gelişimi kısaca ele alınmıştır.İkinci bölümde Genel Absorpsiyon prensibi ile ısıtma ve soğutma çevrimleri anlatılmış olup cihazlardaki çevrimin mantığı merkezi sistemde ve küçük kapasiteli cihazlarda izah edilmiştir. Üçüncü bölümde Absorpsiyonlu cihaz tipleri ve özellikleri ile çalışma prensipleri ele alınmıştır. Günümüzde piyasalarda kullanılan modeller şemalarda gösterilmiştir. Dördüncü bölümde çeşitli kaynaklardan topladığımız cihaz bilgileri ile geçen süre içerisinde cihazlarda meydana gelen gelişmeleri anlatmaya çalıştık.Bu bölümde Japonya'da cihazın yapısından, enerji tasarrufuna, performansından güvenirliliğine, boşaltma ekipmanından seyreltme süresinin kısaltılmasına ve PC panele kadar cihazla ilgili gelişmeler ele alınmıştır. Beşinci bölüm cihazların avantaj (elektriğin alternatifi olarak doğal gazla çalışan cihazların kullanımı,yaz aylarında pik taleplerin karşılanması) ve dezavantajlarının (ilk yatırım maliyeti ve geri ödeme süresinin uzaması) ele alındığı bölümdür. Altıncı bölümde Türkiye'de ilk kez Doğal gazlı ısıtma soğutma sistemlerinin uygulandığı örnek bir hizmet binasındaki Absorpsiyonlu Çiller cihazlarının yatırım ve işletme maliyetleri açıklanmıştır. Sonuç kısmında cihaz avantaj ve dezavantajlarının sonuçlan maddelerle anlatılmıştır. Tez çalışmasının son bölümü soğutma pazarının dünya ve Türkiye'deki yerini, enerjinin en az kayıpla kullanımını ve ilk yatırım maliyetinin geri ödemesini kısaltmak için önerileri kapsamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Absorpsiyon prensibi ve ısıtma -soğutma çevrimi; Absorpsiyonlu çiller; Isıtma, soğutma, enerji