İşletme kaynakları planlamasında malzeme yönetimi sistemi ve endüstriyel bir uygulama - Erenay, Bülent (My University, 2003)
İşletme içi malzeme akışını inceleyen malzeme yönetimi, malzemenin gelişini, depolanmasını, naklini, dönüşümünü veya montajını, çıkışını ve hatta pazarlamasını inceleyerek malzeme faaliyetlerinin işletmeye yansıtacağı maliyeti düşürmeyi amaçlamaktadır. İşletme Kaynakları Planlaması hem malzeme yönetim sisteminin kendi içinde hem de malzeme yönetimi ile diğer işletme fonksiyonları arasında entegrasyonu sağlamaktadır. Bu çalışmada malzeme yönetimi sistemi, İşletme Kaynakları Planlaması (ERP), malzeme yönetimi sisteminin ERP içindeki fonksiyonu, malzeme yönetim sisteminin kurulması ve ERP'nin malzeme yönetimi problemlerine getirdiği çözümler üzerinde durulmuştur. Giriş bölümünden sonra malzeme yönetim sisteminin tanımlaması yapılmış ve malzeme yönetimi sistemi fonksiyonları olarak tedarik zinciri yönetimi, satınalma ve stok yönetimi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Malzeme İhtiyaç Planlaması, Üretim Kaynakları Planlaması, ERP ve ERP'nin modülleri ile beraber ERP'nin ortaya çıkma nedenleri ve işletmeleri ERP kurmaya götüren sebepler incelenmiştir. Ayrıca ERP implementasyonu süreçleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ERP'de malzeme yönetim sisteminin fonksiyonları incelenmiştir. Bu kapsamda SAP R/3 ve LBS Unity'den yararlamlmıştır. ERP yazılımı kullanan firmalarda malzeme verilerinin oluşturulması, malzeme ihtiyaç planlaması, satınalma ve satıcı değerlendirme, depo yönetimi ve malzeme hareketleri, envanter yönetimi ve fatura yönetimi süreçleri detaylı olarak ele alınmıştır. Beşinci bölümde ERP malzeme yönetimine biri yurt dışından, biri yurt içinden iki uygulama örneği verilmiştir. Altıncı bölümde İston AŞ'nde malzeme yönetim sistemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Firmanın malzeme akışı, satınalma süreci, firmada bulunan ERP yazılımı ve modülleri, bu yazılıma eklenen ve eklenmesi gereken yeni modüller ve özellikleri anlatılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Firmanın genel olarak malzeme yönetimi problemleri belirlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca vaka çalışması olarak firmanın çimento yönetimi ele alınmış, problemler belirlenmiş ve bu alandaki problemlere ERP kullanarak çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Malzeme yönetimi sistemi; işletme kaynakları planlaması; erp’de malzeme yönetimi sistemi