Servikal omurganın biyomekanik analizi - Namal, Kaan (My University, 2020)
Artan teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak bir masaüstüne veya teknolojik bir cihaza (bilgisayarlar, cep telefonları vb.) maruz kalma oranı artmaktadır. Bunun sonucu olarak, vücudumuz yanlış duruşa maruz kalır ve bu durumdan dolayı da vücut sağlığımız etkilenir. Vücut yapılarına göre uzun bir süre düzensiz bir pozisyonda durmak; boyun kısmında servikal omurgaya gelen aşırı yükler sebebi ile servikal lordoz kaybına (boyun düzleşmesi) ya da boyun fıtığı gibi birtakım hastalıklar nedeniyle rahatsızlık yaşamaktadırlar. Servikal omurga, insan iskeletinin en karmaşık ve en önemli yapılarındadır. Servikal omurga çalışmaları da boyun hastalıkların teşhisi ve tedavisi için oldukça önemlidir. Ayrıca omurga disklerinin davranışları öğrenilerek yeni omurga implantlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada rahatsızlıkların sıkça meydana geldiği en sorunlu ve ağrılı bölge olan Servikal omurganın bölümlerinden C5 - C6 bölümü incelenmiştir. Bu bölgenin; diğer çalışmalardan farklı olarak bilgisayar karşısında yanlış oturma pozisyonunda olduğu düşünülerek mekanik bir yaklaşımla, paket programlar kullanılarak sınır şartları oluşturulmuş ve bölgenin verdiği tepkiler irdelenmiştir. 3 boyutlu model C5 - C6 omur bölümü bilgisayarlı tomografi verileri ile elde edilmiştir. Elde edilen bu 3 boyutlu modele farklı yüzey alanına sahip diskler tasarlanarak Model 1 ve Model 2 olarak iki farklı model oluşturulmuştur. Daha sonra bu iki farklı disk yüzey genişliği olan modellere aynı büyüklük ve özelliklere sahip faset eklemleri de ayrıca eklenip F.E. Model 1 ve F.E. Model 2 oluşturulmuş ve SEM (sonlu elemanlar analizi yöntemi) kullanarak statik sıkıştırma yüklemesi ve bükülme durumları incelenmiştir. Bütün modellerden elde edilen sonuçlar kendi aralarında ve literatür sonuçları ile değerlendirilerek disk ve faset eklemleri gibi yumuşak dokuların sistemdeki önemi araştırılmıştır. Rahatsızlığa sebep olan aşırı yüklerin ve durumların incelenmesi ile tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve bu konuda bundan sonraki yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Biyomekanik; Servikal omurga; Bilgisayar destekli modelleme; Sonlu elemanlar metodu