Bira üretimindeki ekserji kayıplarının analizi - Akçakaya, Cemal Ahmet (My University, 2009)
Bira üretimindeki ekserji kayıplarını irdeleyen bu çalışmada termodinamiğin 1. ve 2. yasalarının birleştirildigi bir yöntem kullanılmıştır kaynatma, süzme, fermantasyon filtreleme ve kutulama prosesleri için ayrı ayrı analizler yapılmış ve bunların sonuçları yorumlanmıştır.Ekserji analizin de, kaynatma, filtreleme, fermantasyon prosesinde her ünite için ayrı ayrı hesaplama yapılmaktadır. Öncelikle sistemlerdeki birim ekserji, daha sonra toplam ekserji ve en son olarak ta birim saatteki ekserji kaybı hesaplanmıştır. Bu noktalardaki giriş ve çıkış ekserji ileri hesaplanıp çizelgeler halinde sunulmuştur.Bu çalışmada ekserji analizinin bir sistem üzerinde uygulanması irdelenmiştir. Burada amaç enerjinin maksimum kullanımını sağlayabilmektir. İyileştirmenin nasıl yapılacağı yorumlamak için ekserji kayıplarını incelemek gerekmektedir. Burada göz ardı edilmemesi gereken bir diğer husus enerjiyi maksimum kullanmak için seçilen ekipmanların ömrünün uzun süreli olmasının gerekliliğidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Ekserji analizi; İkinci kanun analizi; Termoekonomik analiz; Ekserji analizi; İkinci kanun analizi; Termoekonomik analiz; Bira üretimi