Santral atık ısılarıyla seraların ısıtılması - Başak, Mehmet (My University, 2009)
Bu çalışmada ülkemizde de yaygın olarak uygulaması yapılan seracılık faaliyetinde ısıtma ihtiyacının santralden çekilen ısı enerjisi ile sağlandığı durum incelenmiştir. Sera ısı kayıplarının modellenmesinin ardından seradaki bitki sırasına bağlı olarak borulu ısıtma sisteminin modeli gerçekleştirilmiştir. Sonraki aşamada santralden çekilen sıcak suyun taşınacağı dağıtım hattının modellenmesi gerçekleştirilerek seçilen birim sera boyutlarına bağlı olarak tasarlanan organize sera bölgesinde kaç adet seranın ısıtılabileceği hesaplanmıştır. Sistemin metrekare başına maliyet hesabı yapılarak ısıtma giderlerinin maliyet içerisindeki payına değinilmiştir. Çalışma esnasında sera projelendirme hesapları Engineering Equation Solver ve Excel programları yardımıyla saatlik iklim değerleri için gerçekleştirilmiştir. Bütün sistemin saatlik ihtiyaçları belirlenerek en yüksek değerlere göre sistemin kapasiteleri belirlenmiştir.Referans bölge olarak Antalya seçilmiş ve organize sera bölgesinin Antalya iklim koşullarında kurulması halinde ısı talebi ve maliyetin değişimi karşılaştırılmıştır. Son olarak ısıtma giderlerini ve maliyeti düşürmek için önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Seraların ısıtılması; Isıtma maliyeti; Atık ısı