Yeni Keynesyen İktisat ve 2008 Krizi - Karaduman, Barış (My University, 2019)
Bu yüksek lisans tez çalışması günümüz makro iktisat teorisine büyük katkılar sunmuş olan Yeni Keynesyen Makro İktisat Teorisini ayrıntılı bir şekilde incelemeyi ve ayrıca 2008 Küresel Finansal Krizi ile ilgili gerek oluşum mekanizması gerekse de sebepleri ve sonuçları açısından bir değerlendirmesi amaçlamaktadır. Yeni Keynesyen İktisat, teorinin temellerinin atıldığı 1980’li yıllardan itibaren başlayan çalışmalar süresince gerek iktisat literatürüne gerekse de iktisat politikalarının şekillenmesinde çok büyük bir rol oynamıştır. Geniş bir literatür taraması yapılan bu tezde heterojen düşüncelere sahip iktisatçılardan meydana gelen Yeni Keynesyen Teori olabildiğince geniş bir kapsamda değerlendirilmeye ve onların konjonktürel dalgalanmalar ile ilgili görüşü araştırılmaya çalışılmıştır. Hem Yeni Keynesyenlerin ortaya attığı kavramlar hem de bu kavramların oluşmasına zemin hazırlayan benzer kavramlar ilgili iktisat ekollerinin görüşleri karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. Son olarak bu okula mensup iktisatçıların yaptıkları çalışmalar yardımıyla söz konusu iktisadi modellerin Yeni Keynesyen literatür içinde nasıl bir yer tuttuğu ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: 2008 Krizi; Yeni Keynesyen Makro İktisat Teorisi; İçeridekiler-dışarıdakiler yaklaşımı; Nominal ve reel ücret katılıkları; NAIRU (Enflasyonu Hızlandırmayan İşsizlik Oranı)