Yeni nesil fırkateynler için yardımcı sistemlerin seçim kriterleri ve tasarıma etkileri - Masat, Özen (My University, 2010)
Türk Deniz Kuvvetlerinde kullanılmak üzere 145m. boyunda, 4500 ton deplasmanlı, Hava Savunma Harbi (HSH) maksatlı yerli bir fırkateynin inşa edilmesi planlanmaktadır. Bu konuda Türk Deniz Kuvvetlerinin yerli fırkateyn tasarımı ve üretimine yönelmesi sonucu, Türk tasarımcıların ve üreticilerin yeterli altyapıya kavuşması önemli bir hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında, ülkemizde inşa edilmesi planlanan fırkateyne ait yardımcı sistemlerinin analizi ve seçiminde yerli tasarımcılara kaynak teşkil etmesi amaçlanmıştır. Fırkateyn tasarımına etki eden en önemli faktörlerden biri tahrik sistemi ve yardımcı sistemlerin seçimi ile yerleşimidir. Bu kapsamda, tahrik sistemi olarak 2 adet G/T (LM?2500) ve 2 adet ana makineden oluşan CODOG (Combine Diesel Or Generator ) sisteminin kullanılacağı öngörülen bu savaş gemisine ait yardımcı makine ve diğer yardımcı sistemlerin seçimine karar verilecektir. Bu çalışmada, yardımcı sistemlerden en önemlisi olan yardımcı makinelerin kapasitesi hakkında bir hesaplama yapılmış ve benzer fırkateynlerde kullanılan jeneratör güçleri incelenerek kullanılacak jeneratör gücüne karar verilmiştir. Diğer yardımcı sistemler (Havalandırma ve İklimlendirme Sistemi, Deniz suyu arıtma sistemi, Kompresörler, APU, FIN Stabilayzer, Prairie/Masker Hava Sistemi, Egzoz ve baca sistemi ile Piç kontrollü pervane (CPP)) ise ülkemizde mevcut 8 adet GABYA sınıfı (ABD yapımı) ve 8 adet MEKO sınıfı (ALMAN yapımı olan MEKO sınıfı gemiler ülkemizde 4 Adet YAVUZ ve 4 Adet BARBAROS sınıfı fırkateynden oluşmaktadır.) fırkateyn incelenerek, sistem bileşenlerinin yaklaşık seçimi gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Gemi elektrik sistemi konfigürasyonu; Benzer fırkateynlerde kullanılan jeneratör güçleri; Havalandırma ve iklimlendirme sistemi; Yerli gemi tasarımı