Bina üretim ve işletme sürecinde geleneksel yöntemler ve bu süreç için bilgisayar ortamında yeni bir modelin gerekliliği - Öner, İmge (My University, 1998)
İnsanoğlunun hayatta kalma mücadelesiyle doğan kendini geliştirme güdüsü zaman içinde 'bilgi' kavramı ve teknolojileri oluşturmuştur. Bilginin küresel anlamda anahtar güç haline geldiği çağımızda popüler araştırma ve geliştirme çabaları da bilgisayar teknolojileri üzerinedir. Bu alandaki ilerlemeler ve yaşam biçimlerimize yansıması son derece hızlı ve etkin olmuştur. Bu durum, teknoloji ile iç içe olan mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörlerini de etkilemiştir. Çalışmada ilgiden çok bir gereklilik halini alan bilgisayar ve sunduğu yeni ortam ve olanaklar bina süreci açısından ele alınır. Süreç, üretim ve işletme olmak üzere 2 temel alanda incelenmiştir. Öncelikle bina sürecinin oluşum, gelişim ve ilerleme safhaları, yapısı ve bileşenleri tanımlanmıştır. Üretim sürecinden başlayarak, irdelenen tüm alt-süreçler, karşılaştırmalı yaklaşımlarla geleneksel ve çağdaş ortamlarda değerlendirilmiştir. Alt-süreçlere ait eylemler ve organizasyonlar, tüm bunların örgütlenmesi, yürütülmesi ve denetlenmesi, kısaca yönetimi, ilişkiler, problemler, yöntemler ve etkileşim unsurları esas alınarak açıklanmıştır. Yapılan saptamalar günümüze ait gereklilik ve sorunları içerir. Bu doğrultuda üretilmiş çözüm yollan, bilgisayar teknolojilerinden yoğun olarak yardım almaktadır. Bilgisayar ortamının sunduğu mevcut ve gelişen yeni araçlar, sistem ve benzer diğer destek faktörlerin bina sürecine ilişkin işlerin yapılışında kullanım yöntemleri araştırılıp, gereksinimler, eksiklikler ve problemler belirlenmiştir. İleride geliştirilecek metod önerilerine bir başlangıç olması amacıyla incelenen bu yeni teknikler ve ortamdan tam olarak verim almak istenirse, işlem, süreç ve organizasyon yapılarında bazı değişikliklere gidilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bilgisayar ortamı, bilişim ve otomasyon teknolojileri ile süreçlerde kullanılan yönetim ve bilgi sistemleri değişmiştir. Mimarlık, mühendislik ve inşaat endüstrisinin geleneksel çalışma ortamında birbirinden ayrı kalan uzmanlık alanlarının iletişimi ve etkileşimini sağlamak ve iyileştirmek için çözüm yöntemleri incelenmiştir. Sınırlı sayıda var olan çözüm alternatiflerinin, uzmanlaşmış ve özel uygulamalara yönelik olduğu görülmüştür. Popüler olarak tercih edilen sistemler araştırıldıktan sonra, bütünleştirme olasılıkları üzerinde durulmuştur. Tüm bu çalışmalar sonunda, süreçte eşzamanlı bir performans sunması beklenen tam bütünleşik bina süreç ve bilgi sistemleri fikri oluşmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Bina üretim ve işletme süreci; Yönetim ve bilgi sistemleri; Bilgi paylaşımı; Bütünleşik sistemler; Disiplinler arası organizasyon; Eşzamanlı performans; MMİ uygulamalarında bilgisayar teknolojileri