Metalomesogenlerde floroalkil zincirlerinin mesomorfik özelliklere etkisi - Güzeller, Dilek (My University, 2007)
Metal içeren sıvı kristaller (metalomesogenler), metal içeren bileşiklerin spesifik özellikleri ile sıvı kristalin düzen ve hareketliliğini kombine ederler. Ayrıca bu moleküler sistemlerdeki metal atomlarının varlığı, ilginç mesomorfik ve fiziksel özellikler sergilemesi beklenen çok çeşitli moleküllerin dizaynına olanak sağlar. Semi-florlanmış alkil zincirlerinin metal içeren sıvı kristal sistemlere girişi, bu zincirlerin moleküldeki diğer ünitelerden uyumsuzluğu ve mikro-segregasyonu sebebiyle, erime noktası, geçiş sıcaklıkları, mesofaz şekli, mesofaz kararlılığı ve fiziksel özelliklerin önemli değişimlerine neden olur.Bu araştırmada, florlanmış akiral yan zincirler taşıyan kiral imin ligandları ve bunların klor-köprülü dinükleer paladyum(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemlerle (UV, 1H- ve 13C-NMR, MS) ve elementel analiz ile aydınlatılmıştır. Mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetri kullanılarak incelenmiştir. Sonuçta, (i) akiral yan zincirlerdeki flor atomunun, florlanmamış kiral alkil zincirinin ve komplekslerdeki metal atomu varlığının, (ii) floroalkil zincirlerdeki flor atomu sayısının ve (iii) semi-florlanmış alkil zinciri sayısının sentezlenen çubuksu molekül yapısındaki bileşiklerin mesomorfik özellikleri üzerine etkisi tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Sıvı kristaller; Metalomesogenler; Semi-florlanmış mesogen; İmin; Paladyum(II) kompleksi