İçerden öğrenenlerin ticareti ve ilgili yasal düzenlemeler - Ağırman, Ceyhan (My University, 2006)
İçerden öğrenenlerin ticareti, gerçek veya tüzel kişilerin, kamuyaaçıklandığı zaman şirketin menkul kıymet fiyatlarını önemli ölçüde etkileyeceknitelikteki, kamuya açıklanmamış, önemli bilgiyi, mesleği, görevi dolayısıylaveya mesleği, görevi gereği bu bilgiye sahip olan kişilerden öğrenerek bubilgiyi, kazanç elde etmek veya olası bir zarardan kurtulmak amacıyla menkulkıymet alım veya satımı yaparak kullanmasıdır.İçerden öğrenenlerin ticareti birçok ülkede suç olarak kabul edilir ve bukonu ile ilgili hazırlanmış yasal düzenlemeler vardır. İçerden öğrenenlerinticaretinin yasaklanması gerektiğini savunanlar çoğunlukta olsa da serbestbırakılması gerektiğini savunanların sayısı da küçümsenemeyecek kadarboyuttadır.İçerden öğrenenlerin ticaretine ilişkin yasal düzenlemeler ilk olarakABD`nde uygulanmaya başlamıştır. Ardından birçok ülkede içerdenöğrenenlerin ticaretine karşı yasalar çıkarılmıştır.İçerden öğrenenlerin ticaretineilişkin kavramlar ve yasalar benzerlik göstermektedir. Bu çalışmada ABD, ABülkeleri ve Türkiye`de içerden öğrenenlerin ticareti ile ilgili yasal düzenlemelerincelenmiştir.Türkiye`de doğrudan doğruya içerden öğrenenlerin ticaretini düzenleyenbir mevzuat yoktur. İçerden öğrenenlerin ticareti Sermaye Piyasası Kanununun47. maddesinde düzenlenmiştir.vi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: İçerden öğrenenlerin ticareti; Türk sermaye piyasası