Çok katlı betonarme yapıların bilgisayarla hesaplarının uygulama yöntemleri - Gürel, Kirami (My University, 1998)
Son yıllarda oldukça yaygın hale gelen inşaat mühendisliğinde bilgisayar uygulamaları ve bunların bina sistemlerinin çözümlerine yansımaları sonucunda, bu konularda çeşitli bilgisayar programları yazılmış ve gerek araştırma, gerekse uygulama alanlarına girmiştir. Bu doğrultuda sayısız iki ve üç boyutlu çerçeve programı geliştirilmiş ve bina çözümleri bu sistemler kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada yapısal analiz için kullanılan SAP90, PROBÎNA ve SAFE yapısal analiz programlarının uygulama yöntemleri ele alınmıştır. Bu programların uygulanması için kullanılacak verilerin düzenlenmesinde dikkate alınması gereken noktalar üzerinde durulmuştur. Probina yapısal analiz programı ile bina sistemlerinin üç boyutlu analizi, kolon, perde kiriş ve döşeme gibi yapı elemanlarının dizaynı ve donatı hesapları ile temel hesaplarının yapılması mümkündür. Probina çizim modülü yardımıyla çok katlı yapı sistemlerinin projelendirilmesi de mümkündür. SAP90 yapısal analiz programında analiz için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmaktadır. Bu programın çerçeve, kabuk, solid ve asolid elemanların farklı yük kombinasyonlarında hem statik hem de dinamik analizine imkan sağlayan seçenekleri bulunmaktadır. Bir model içinde elemanların karışık ve birlikte kullanılmasını sınırlayacak bir kısıtlama yoktur. Modeli orjinal hal ve şekil değiştirmiş hal olarak görüntüleme ve çizim seçenekleri vardır. SAFE yapısal analiz programı, döşeme sistemlerinin üç boyutlu analizini yapabilmekte ve bunun için sonlu elemanlar yöntemini esas almaktadır. Temel ve donatı hesaplarının yapılması da mümkündür. Ayrıca bu program kullanılarak, iki ya da üç boyutlu modelin şekil değiştirmiş halinin, kirişlere ve döşemelere ait moment ve kesme diyagramlarının görüntülenmesi sağlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Yüksek yapı taşıycı sistemleri; Yüksek yapı formları; Yüksek yapılarda yük etkisi; Temeller; Yapısal analiz programları