Harmoniklerin dijital aşırı akım röleleri üzerine etkisinin incelenmesi - Akbaba, Sema (My University, 2008)
Bu tez çalışmasında harmoniklerin dijital aşırı akım röleleri üzerine olan etkileri deneysel çalışmalar yapılarak incelenmiştir. Bu deneysel çalışmalarda benzer akım-zaman karakteristiklerine sahip üç farklı dijital aşırı akım rölesi kullanılmıştır.Deneysel çalışmalarda, farklı harmonik spektrumlarına sahip nonlineer yük akımları dijital aşırı akım rölelerine uygulanmış ve rölelerinin çalışma akım değerleri ile cevap süreleri ölçülmüştür. Deneysel çalışmalar sonunda ölçüm sonuçları ile röle katalog değerleri karşılaştırılarak rölelerin hata yüzdeleri hesaplanmış, yapılan tüm ölçümler ve hesaplanan değerler kullanılarak sonuç çizelgeleri ve grafikleri oluşturulmuştur.Deneysel çalışmalar sonucunda, akımın Toplam Harmonik Distorsiyonu (%THDi) değeri yükseldikçe, röle kataloglarında sadece saf sinüsoidal akım için verilen akım-zaman karakteristik eğrilerinin sinüsoidal olmayan (nonsinüsoidal) akımlar için değiştiği, incelenen dijital aşırı akım harmonik distorsiyonlarından olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür.Sonuç olarak bir güç sisteminde standartlarca izin verilen harmonik distorsiyonları dışında harmonik distorsiyonu mevcutsa ve röle kataloglarında belirtilen değerler dışındaki çalışma akımları uygulanıyorsa digital röleler hatalı çalışabilmekte ve koruma sisteminin güvenilirliğini azalmaktadır.Anahtar kelimeler: Harmonikler, dijital aşırı akım röleleri.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: HARMONİKLERİN MATEMATİKSEL İFADESİ; ELEKTRONİK BALASTLAR; ELKTROMEKANİK AŞIRI AKIM RÖLELERİ; KORUMA SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ELEMANLAR