Çırağan feriye saraylarından İbrahim Tevfik Efendi sahil sarayının mimari değerlenirilmesi ve koruma sorunları üzerine bir araştırma - Işık, Erkan (My University, 1996)
Beş bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde, konunun amacı, kapsamı ve yöntemi tanıtılmıştır. Birinci bölümde, Beşiktaş-Ortaköy arası kıyı şeridinin fiziki bir tanımlaması yapılmıştır. Bölgenin sınırları topoğrafik ve jeolojik yapısı, iklim ve bitki örtüsü anlatılmış, ardından bu kıyı şeridinin Eski Çağ'dan başlayarak Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Daha sonra Mahmud II.'nin yaptırdığı ilk Çırağan Sarayı'na kadar bölgenin tarihi incelenmiştir. İkinci bölümde, İstanbul'daki büyük Osmanlı Sarayları incelenmiş, tarihsel gelişimleri araştırılmış, birbirleri ile benzerlik ve farkları saptanmaya çalışılmıştır.. Daha sonra Mahmud II.'nin yaptırdığı ilk Çırağan Sarayı tarihi anlatılmıştır. Yapının bugün elimizde bulunan çizili ve yazılı belgeleri ışığında mimari özellikleri belirlenmiştir. Abdülaziz'in yaptırdığı son Çırağan Sarayı'nın ayrıntılı olarak incelendiği üçüncü bölümde, bu yapının tarihi, plan ve cephe özellikleri tanıtılmıştır. Sarayda yapılan restorasyon amaçlı çalışmaların ardından Çırağan Sarayı'nı oluşturan yapılar incelenmiştir. Dördüncü bölümde. Çırağan Sarayı'nın feriyelerinden biri olan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı incelenmiştir. Yapının tarihi, tasarım ve yapım özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra zaman içinde yapı bünyesinde oluşan bozulmalar saptanmış, hazırlanan mekan tespit tabloları ile yapının tüm mekanları ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Çalışma beşinci bölüm ile son bulmaktadır. Bu son bölümde koruma ve restorasyon önerileri geliştirilerek yapı üstünde yapılması gerekli müdahaleler saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Beşiktaş-ortaköy arası kıyı şeridi; Çırağan sarayı; Fehriye sarayları; İbrahim Tevfik Efendi sahil sarayı