CCS7 sinyalleşmesi ve Türkiye'deki uygulamaları - Erişkin, Hacer (My University, 1998)
No.7 ortak kanal haberleşmesi, bir santraller arası işaretleşme sistemidir. Konuşma ve veri kanalları için işaretleşme bilgisi ayrı iletim kanalını (kanallarını) işgal eder. Bu, her konuşma hattının kendi işaretleşme mesajlarını taşıdıkları kanala bağlı (CAS) işaretleşmeden farklıdır. İşaretleşme bit hızı 64 kbit'dir ve 30-kanallı sayısal haberleşme için uygun bir hızdır. Mesajın uzunluğu ise 8 bit'lik grupların katla rı şeklindedir. Telefon sistemlerinde bu bit hızından ayrılmanın bir anlamı yoktur, gerçekten de bu oran mesaj işaretleşme sistemini çok açık hale getirmektedir. Ayrıca tercihe bağlı olarak 4 kbit/s (24 kanal sayısal) ve 24 kbit/s (analog) hızlar da kullanılabilir. Ortak kanal işaretleşmesinde, işaretleşme tamamıyle konuşma iletimi ve bağlaşmadan ayrıdır, hızlı işaretleşme imkanı, büyük sayıda işaret potansiyeli, işaretleri konuşma esnasında gönderebilme yeteneği, işaretleri değiştirebilme ve ekleyebilme özelliği, büyük sistemler için ekonomiklik, verimlilik gibi avantajlar mevcuttur. Türkiye'de CCS7 uygulamaları epey bir hız kazanmıştır. Önümüzdeki günlerde ISDN uygulamalarına da başlanacaktır. ISDN dijital bir servistir ve bir çok alanda kullanım kolaylığı sağlayan esnek bir yapıya sahiptir. PC makine bağlantılarının, görsel PBX telefon servislerinin kullanılmasında çeşitli çözümler sağlar. Küçük işyerlerinde ve ya evinizde band genişliği açısından ISDN' den daha iyi çok fazla alternatif yoktur. Büyük organizasyonlar için daha hızlı network seçimleri yapılabilir fakat bireysel kullanımlarda örneğin internet erişiminde veya LAN network'üne uzaktan erişimde ISDN en hızlı seçenektir. Bir ISDN hattında yüzlerce servis kullanma seçeneği vardır. ISDN uygulamaları Türkiye'de DMS üzerinde yeni yeni başlatılmaktadır. Getirdiği kolaylıklar, hız, telefon servisleri yanında servislerin kullanımı oranında abonelerin ödemelerinde epey bir artış olması beklenebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Ortak kanal şaretleşme sistemi; Türkiye uygulaması