Değişken pwm frekanslı pı tipi dc motor kontrolü - Günay, Özgün (My University, 2007)
DC motorlar, kolay kontrol edilebilirliği, ucuz oluşu, uzun ömürlülüğü ve bakımgerektirmemesi dolayısıyla geniş kullanım alanına sahiptir. Motorun devir hızı, beslemevoltajının darbe genişliği değiştirilerek verimli ve etkili şekilde kontrol edilebilir (PWMmetodu). PWM frekansı, kontrolörün performansını belirlerken, PWM doluluk oranı motorunhızını belirler. Mikrodenetleyici olarak, ucuz oluşu, kolay geliştirme ortamı, seri haberleşmebirimi oluşu, yakalama (capture) girişinin olması ve PWM modülü içermesi dolayısıylaMicrochip fimasının PIC16F877 ürünü seçildi. Mikrodenetleyici, hedef motor hızını, analoggirişinden alır, optimum P ve I parametrelerini hesaplar, motora uygun PWM frekansı vedoluluk oranı çıkışını belirler. Optimum kontrolör parametreleri ve PWM frekansıseçildiğinden, yavaş hız değişimlerinde verimlilik, yüksek hız değişimlerinde ise performanssağlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: 1-Motor devir ölçümü; 2-Sürücü devresinin kayıpları