Değer akışı haritalandırma ve Conwip sistemine yönelik bir tasarım - Özgürler, Şenim (My University, 2007)
Günümüz rekabet ortamında egilim, müsteri talebine hızlı cevap vermek ve yüksek kaliteli,düsük fiyatlı ürünler sunmaktır. Bu rekabet sartlarında var olabilmenin ön kosulu daima enönde kosabilmektir. Bunun için de çagın dinamik yapısına ayak uydurmak, degisiklik veyeniliklere açık olmak gereklidir. Dünya çapında firma olmak için israfı ortadan kaldırmak veetkin bir is akısı gerçeklestirmek tüm yönetcilerin hedefi olmalıdır. Firmalar bu yüzden yenisistemleri, teknikleri ve teknolojileri bünyelerine adapte etmek zorundadırlar. Aksi takdirdeyarısta gerilerde kalmaya mahkum olurlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak ilk olarak Japonotomotiv firması olan Toyota Motor Company'de Taiichi Ohno tarafından gelistirilen YalınÜretim Yaklasımı sonraları Amerikan Otomotiv sirketlerinin de dikkatini çekmis ve onlar dabu konsepti uygulamaya baslamıslardır. Günümüzde birçok isletme artık yalın üretimikullanır hale gelmistir. Sistemin temelini, performans arttırmak için, katma deger yaratmayanoperasyonların, malzemelerin ve isgücünün elimine edilmesi olusturur. Sürekli gelismeyi veisrafı ortadan kaldırmayı hedefleyen bu sistem sadece üretim sektöründe degil aynı zamandahizmet sektöründe de uygulanmaktadır.Sanayi kuruluslarının temel amaçlarından biri de süphesiz kârlılıktır. Karlılıgın uzun vadedeartırılabilmesi için mutlaka rekabet edebilirlilik ile ilgili hedeflere yönelmek gerekmektedir.Rekabet edebilirligi etkileyen birçok unsur vardır. Bunlar arasında en önemlisi ürün vehizmetlerin kalitesidir. Tüketicilerin kalite ile ilgili beklentileri giderek artmaktadır. Digertaraftan üreticilerin kalite ile ilgili görüs ve düsüncelerinde de önemli degisiklikler olmustur.Artık sadece bitmis ürünün kalitesine önem vermek yerine, üretim sürecinin her asamasındakaliteyi elde etmenin önemli oldugu anlasılmıstır.Deger Akıs Yönetimi teknigi, isletmelerin faaliyetlerine bir bütün olarak bakabilmek ve yalındönüsümün gerçeklestirilebilmesini saglar. Deger akısı haritalandırma ise, kullanıcılara nedurumda olduklarını ve hangi israf yaratan faaliyetlerin ortadan kaldırılması gerektiginianlamalarına olanak saglar. Diger bir deyisle, deger akısı haritalandırma, bir deger akısıüzerindeki deger, israf ve israf kaynaklarını görmek için kullanılır.Bu çalısmada, dünya traktör imalatı sektöründe en büyük firmalardan biri olan UZEL A.S.'demüsteri beklentilerini karsılamak üzere yalın üretim projesi dahilinde bir deger akısıharitalandırma çalısması yürütülmüstür. Önerilen gelismeler ve beklenilen faydalar,çalısmanın sonuçları olarak sunulmustur.Anahtar Kelimeler: Deger Akısı Yönetimi, Deger Akısı Haritalama, Yalın Üretim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: YALIN DÜŞÜNCE; TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİ; KANBAN SİSTEMİ