Türkiye'de konut üretimini yönlendiren kurumsal düzenlemelerin gelişimi - Köksal, Almula (My University, 1994)
Ülkemizde konut sorunu ve bu sorun karşısında gelişen kurumsal düzenlemelerin incelendiği araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sanayileşmiş ülkelerdeki konuta bakış açısına değinilmiş ve konut sorununun ülkemiz açısından önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde ise, araştırmanın sınırları çizilmiştir. Bu konuda yapılan araştırmalarda izlenen yöntemler tanımlanmış, bundan yola çıkarak araştırmanın izleyeceği yöntem sunulmuş tur. Bu şekilde izlenen yöntemin nedeni açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmada konut sorununun ne şekilde ele alındığı konusuna yer verilmiştir. Bu konuda yazılan literatürde kullanılan terminolojiye dikkat çekilerek, "konut sorunu" tanımlanmaya çalışılmıştır. Konut sorununun farklı toplumsal rol sahiplerine göre ne anlamlar ifade ettiği açıklanarak bu yolda konut sorununun içinde barındırdığı çelişkiler ortaya kon muştur. Dördüncü bölümde, konut politikalarının tarihsel gelişimi, ülkenin içinde bulunduğu si yasal koşulları da gözönüne alınarak irdelenmiştir. Buna göre her dönem içinde siyasi otoritenin konuta bakış açısı değerlendirerek, konut sorununu hangi sınırlar içinde tuttuğu açıklanmıştır. Bu sınırlar içinde soruna getirilen çözüm yolları ortaya konmuştur. Beşinci bölümde, konut üretimini yönlendiren mekanizmalara değinilmiştir. Bu mekanizmalar üç ana başlık altında toplanmaktadır.. Yasal mekanizmalar. İcra mekanizmaları. Sunum mekanizmaları Yasal mekanizmalar, devletin konut ve gecekondu sorununa bakış açısı ve imar düzenlemelerinden oluşmaktadır. Bu bölümde daha çok sorunun hukuki boyutuna değinilmiştir. Bu konularda cumhuriyetten bu yana çıkarılan kanunlar, sebepleri ve sonuçları üzerinde durul muştur. İcra mekanizmaları ise hukuki prosedürün gerçekleşmesi için oluşan kurumları incelemektedir. Bu kurumların kuruluş amaçlarına ne ölçüde hizmet verdikleri tartışılmıştır. Sunum mekanizmalarında ise tüm bu oluşumların sonunda hangi biçimlerde konut üretildiği konusuna yer verilmiştir. Üretim biçimleri, bu üretimdeki rol sahipleri ve bunlar arasındaki hiyerarşi tanımlanmıştır. Bu üretim biçimlerinin hangi ortamlarda, nasıl doğdukları ve ne şekilde geliştikleri açıklanmıştır. Sonuçlar bölümünde ise, üçüncü ve dördüncü bölümlerde incelenen konulardan elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Konut sorunu; Türkiye'de konut üretimi; Konut politikaları