Türkiye'de ve dünyada izlenen teknoloji politikaları ve Türkiye'deki teknoloji sisteminin bu yönden değerlendirilmesi - Kongar, N. Elif (My University, 1997)
Teknolojik gelişmişliğin, bir ülkenin kalkınması için en temel şart haline geldiği günümüzde, bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalar daha da önem kazanmıştır. Günümüzde, bilgi toplumuna geçişin başlıca nedeni olan enformasyon teknolojileri, hızla gelişmekte ve uluslararası piyasada, en önemli rekabet unsuru olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde bu piyasada bir yer edinebilmek ve gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmek için teknolojisini geliştirmek zorundadır. Bu da ancak, etkin ve akılcı teknoloji politikalarıyla mümkün olabilecektir. Bu çalışma, ülkemizin teknolojik alanda gelişmesi için yapılması gereken düzenlemeleri açıklamaktadır. Tezin Birinci bölümünde, dünyada meydana gelen, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, ülkemizin bilim ve teknoloji sisteminin geliştirilmesinin gerekliliğine değinilmiştir. Buna ek olarak, tezin daha iyi anlaşılması amacıyla, kullanılan bazı kavramlar açıklanmıştır. ikinci bölümde ise, dünyadaki değişen teknolojik yapı ve bu değişimin etkileri hakkında genel bilgi verilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin bilim ve teknoloji sisteminin geliştirilmesi için ele alman konulara kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde, seçilmiş tikelerde izlenen teknoloji politikaları özetlenmiştir. Bu ülkeler, yeni gelişmiş ve yüksek endüstri seviyesine ulaşmış ülkeler olarak iki ayrı biçimde ele alınmıştır. Söz konusu ülkelerin izlediği teknoloji politikaları incelenmiş ve teknolojik alt yapılan hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde ayrıca, seçilmiş dünya ülkeleri ile Türkiye'nin, çeşitli istatistikler yardımı ile, ekonomik ve teknolojik açıdan karşılaştırılması yapılmıştır. Dördüncü bölümde, Türkiye'de mevcut teknoloji sisteminin yapısı ele alınmıştır. Bu bölümde, ülkemizin, günümüze kadar, bilim ve teknoloji alanında yapmış olduğu vıçalışmalar incelenmiş ve bugün içinde bulunduğu teknolojik durum hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, ülkemizin teknolojik alanda gelişmişlik sağlamasının önemi vurgulanmış ve bu gelişmişliğin sağlanması amacıyla çeşitli alanlarda yapılması gereken çalışmalar hakkında önerilerde bulunulmuştur. Altıncı ve son bölümde ise, teknolojik gelişmişliğin önemi vurgulanmış ve Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında gerçekleştireceği atılımların önemine değinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: mimarlık politika