Yatay yüklü düşey kazıkların arazi koşullarında modellenmesi ve hesap yöntemleri - Kayış, Gülnur (My University, 2006)
Kazıklar ve kazıklı temeller yüzyıllardan beri insanoğlu tarafından yapı yüklerinin zemine güvenle taşıtılamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Kazıklar, düşey basınç, düşey çekme ve yatay yöndeki yükleri karşılamak amacı ile inşa edilmektedir. Bu çalışma ise yatay yük etkisindeki düşey kazıkların hesap ve analiz yöntemleri ile arazide yapılan deney çalışmasına ait ayrıntıları içermektedir. Kazıklı temeller, özellikle gevşek ve problemli zeminlerde yapı yüklerinin daha derinlere aktarılması için çok eski tarihlerden beri kullanılmaktadır. Son 50 yıl içinde kazıklar ve kazık grupları üzerinde, güvenilir tasarım yöntemleri geliştirmek için çok yoğun ve kapsamlı analitik ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çok sayıdaki model ve gerçek deneylerden kazık zemin davranışının analizi açısından önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında, tabakalı zeminlerde imal edilen yatay yük etkisindeki düşey kazıkların incelenmesi amacı ile arazi koşullarında bir deney çalışması yapılmıştır. Bu amaçla Kemerburgaz, İstanbul'da iki çelik kazıkta deney yapılmıştır. Birinci kazığın dış çapı 16.5cm, et kalınlığı 0.4 cm ve gömülü boyu 8m, ikinci kazığın ise 7.5m.'dir. Kazıkların üzerine monte edilen bir yükleme düzeneği kullanılarak, iki kazık da aynı anda yanal yük altında deneye tabi tutulmuştur. Kazıkların uygulanan yükler altındaki davranışı bir inklinometre yardımıyla ölçülmüştür. İnklinometre borusu ise kazığın iç kısmına yerleştirilmiştir. Arazideki deney sonuçları ile AllP ile programının verdiği sonuçlar karşılaştırılmıştır. Kazık 1ve Kazık 2 için yapılan karşılaştırmalar 6. Bölüm'de anlatılmıştır. Kazık 1 için ortaya çıkan kazık başı deplasmanlarının, deney sonuçları ve analiz sonuçlarının birbiriyle oldukça uyumlu olduğu görülmüştür. Bölüm 2 ve Bölüm 3'te çeşitli yanal yüklü kazık analiz yöntemlerinden bahsedilmiştir. Bölüm4'te yanal yüklü kazıklarla ilgili yapılmış çalışmalar verilmiştir. Bölüm 5'te, arazi deneyleri deney düzeneği, laboratuvar deneyleri, zemin stratigrafisi ve zemin sınıflandırması yapılmıştır. Kazık başı deplasmanlarının karşılaştırılması ise Bölüm 6'da verilmiştir. Bölüm7'de ise deney sonuçları yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Yatay yüklü düşey kazıkların tasarım ve analiz yöntemleri; Yatay yüklü kazıklarla arazi ve laboratuvarda yapılmış çalışmalar; Arazide yapılan yanal yüklü kazık deneyi