1960 sonrası kurumsal eleştiri, alternatif kurumsal pratikler ve günümüz koşullarında yeni bir kurum eleştirisinin olanakları - Özengi, Önder (My University, 2013)
Bu tez çalışması, 1960 sonrası Avrupa ve Amerika?da ortaya çıkan sanat kurumlarına karşı eleştirel çalışmaları tanımlamak için kullanılan kurumsal eleştiri pratiklerine, bu eleştirilerin günümüz sanat kurumları üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. Son yıllarda ortaya çıkan kurumlara karşı geliştirilen sanatsal eleştirilerin ve eylemlerin bu gelenekle olası ilişkileri de bu çalışma bağlamında tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışma öncelikle kurum olgusuna ve gelişimine bir bakış geliştirmeye çalışmıştır. Bu anlamda, Cornelius Castoriadis, John R. Searle'ün kurum olgusu üzerine yaptıkları çalışmaları temel alarak, günümüzün siyasal, ekonomik ve toplumsal kurumlarının kökenleri ve işleyişlerine odaklanmıştır. Bu tartışmalar ışığında kurumsal eleştiri geleneği içinde önemli yer tutan Michael Asher, Robert Smithson, Daniel Buren, Hans Haacke, Marcel Broodthaers, Andrea Fraser, Renee Green, Christian Philipp Müller ve Fred Wilson gibi sanatçıların üretimleri ve günümüzün sanat kurumları üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Buna ek olarak günümüz koşullarında ortaya çıkan sanat kurumlarına yönelen eleştirilerin yeni bir kurumsal eleştiri üretimi bağlamında barınırdığı olanaklar ele alınmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Keywords: kurum; Kurumsal eleştiri; Yeni kurumculuk; Güncel sanat; Alternatif sanat mekanları; İlerici sanat kurumları