Kurutulmuş alg hücresi ile metal adsorpsiyonu - Bolatkhan, Kenzhegul (My University, 2009)
Ağır metaller genellikle metal kaplama endüstrisi, otomobil endüstrisi, elektriksel ve elektronik materyallerin üretilmesi ve kullanılması, boru, silah ve lastik endüstrilerinde kullanılır. Diğer kirleticilerle karşılaştırıldığında metallerin daha önemli olması bu maddelerin sulu ortamda biyolojik olarak ayrışamamasından kaynaklanır. Ağır metaller besin zincirine girerek canlı dokularda birikebilmektedir. Bu durum, metallerin, besin zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşmalarına neden olmaktadır.Küçükçekmece Gölü de dünyadaki doğal lagün göllerden ve ciddi bir metal kirliliğine maruz kalan ekosistemlerden biridir. Ayrıca gölde tarımsal faaliyetler neticesinde nütrient kirliliği de görülmektedir. Küçükçekmece Gölü'nde yapılan su kalitesi çalışmalarında suda demir, çinko, bakır metalerine rastlanmıştır.Bu denemede Küçükçekmece Gölü'nden, ötröfikasiyon döneminde alınan su örneklerinden izole edilen siyanobakteri izolatlarının Fe+2, Zn+2 ve Cu+2 metallerin adsorpsiyonu incelenmiştir. Çalışmada önce gölden izole edilmiş Siyanobakteri izolatının Fe+2, Zn+2 ve Cu+2 metallerin 1-10 ppm arasındaki konsantrasyonunda, 14 günlük periyotta klorofil ölçümü yapılarak gelişim eğrileri çıkarılmıştır. Her bir deneme 144 saat sürdürülmüştür, bakteri kütlesi(ağırlığı) 0,1g, çözeltide hacmi 40ml alınmıştır.Tezin amacı Kurutulmuş Siyanobakteri (Synechocystis sp.) hücresi ile metal adsorpsiyonu. Küçükçekmece gölünden alınan numuneler Ankara Gazi Universitesi Biyoloji bölümü Biyoteknoloji Laboratuarında izole edilmiş ve deneysel çalışmalar hazır hale getirilmiştir; Yıldiz Teknik Universitesi Çevre Mühendişliği Laboratuarında analiz edilmiştir.Synechocystis sp.izolotı ile çalışılan Fe+2, Zn+2,Cu+2 adsorpsiyon denemeler sonucunda; Bakır metali ile yapılan adsorpsiyon çalışmalarında, genel olarak desorbe olduğu gözlenmiştir. Çinko için izoterm çalışmalarında Çinko'nun Langmuir İzotermine uygun olduğu görülmüştür. Demir metalinin dozlanan konsantrasiyonlarda hem adsorpsiyonu hem de desorpsiyonu gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: ağır metal, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, siyanobakteri, kurutulmuş alg hücresi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: ağır metal; adsorpsiyon; biyosorpsiyon