Bilgi teknolojileri süreçleri ve bilişim yöneticisinin rolü - Ünal, Egemen (My University, 2005)
"Bilişim Yönetimi", "Bilişim Teknolojileri", "Bilişim Teknolojileri Yönetimi" ve bu kavramların organizasyonel anlamda yöneticisi olan "Bilişim Yöneticisi" kavramları özellikle 1990'h yıllarda işletmelerin ilgi alanlarına yoğun bir şekilde girmiştir. Bilişim Teknolojileri Yönetimi, yaygın adı "bilgi-işlem" departmanı olan organizasyonel grubun yönetim tekniklerini işaret eden bir kavramdır. Bilişim teknolojileri yönetimi, diğer yönetim konulan gibi stratejik, taktik ve operasyonel açıdan incelenmelidir. Bilişim Teknolojileri Yönetimi incelenirken yaygın bir "en iyi uygulama" olan İTİL metodolojisinden bahsedilmelidir. İTİL, 1980'li yılların sonlarında, İngiltere Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan, Bilgi Teknolojileri altyapı ve hizmet süreçlerinin standartlaştırılması çalışmaları ile ortaya çıkan bir kütüphanedir. Standartların belirlenmesi aşamasında oluşturulan yordamlar zamanla bir kütüphaneye dönüşmüştür. 1990'h yılların başlarında, özellikle Avrupa ülkelerinde, pek çok büyük şirketin ve kamu kuruluşunun İTİL standartlarını benimsemesi ve kendi bünyelerinde uygulamaya başlaması ile İTİL, tüm dünyada kabul edilen bir endüstri standardı durumuna gelmiştir. Bilişim Teknolojileri Yönetimi incelenirken özellikle taktik ve operasyonel yönetim açısından İTİL önemli bir çerçeve oluşturmaktadır. Çalışma, "Bilişim Yöneticisi" unvanında ağılıklı olarak İngilizce literatürde "Chief Information Officer" olarak geçen pozisyonu incelemektedir. Bunun yanında İlerleyen bölümlerde "Benzer Rol ve Sorumluluklar" başlığı altında, "Chief Technology Officer", "Chief Knowledge Officer" gibi pozisyonların, "CIO" pozisyonundan farklılıkları, aynı organizasyonda iseler, birlikte çalışma şekilleri incelenmiştir. CIO pozisyonu, geçmişteki veri işleme liderleri pozisyonundan çıkmıştır. Unvan 20 yıldan daha az süredir kullanılmasına rağmen, modern dünyanın iş toplumlarında teknolojinin sahip olduğu derin etkinin birikimini temsil eder. CIO rolünün evrimleşmesi iş dünyasının bilişim teknolojisine ve onun ilgili operasyonel fonksiyonlarına bağımlılığı da yansıtır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Bilişim teknolojileri yönetimi ve itil; Cio pozisyonu; ENTELEKTÜEL SERMAYE