Geleneksel Kuzey Hindistan müziğinde başlangıç gharanalar: bölgesel ve toplumsal farklılıklar ekseninde şekillenen stil, üslup ve performans pratikleri - Doğan, Mevhibe Fidan (My University, 2019)
Gharānā kavramı Hint müzik geleneklerinin başat öğreti ve pratik aktarım yoluna işaret eder. Bu önemli müesseseyi tek bir kelimeyle karşılamak mümkün değildir. Sadece bir okul/ekol değil, bir tür müzik silsilesi, ötesinde mensubiyetine girilen bir aile gibi, son derece manevî boyutları ve aidiyet-temsiliyet işlevleri de olan bir üst kavramdır. Felsefî, ahlâkî, toplumsal, … yüklemleriyle bir yandan “müzik-dışı” sayılıp bir yandan da müziği kuşatan, tamamlayan, “kılan” kurucu ögeleriyle referans alınan, irdelenen, ve hattâ başka müzik kültürlerince öykünülen, saygın bir “müessese”dir. İçinde bulunduğumuz coğrafya dahil, birçok müzik geleneğinde de benzer oluşumların varlığı, Gharānā’yı, kimi ögelerinin benimsenebileceği ve mensup olunan geleneklere eklemlendirilebileceği bir model olarak irdelenmeye, tanınmaya değer kılar. Bu çalışmada kavramın ana hatları ve temel kolları tanımlanmaya çalışılacak, önce etimolojik ve tarihsel arka planı verilip, süreç içindeki dönüşümleri, günümüzdeki geçerliliği ve model olma potansiyeli tartışılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Gharānā; Hint Geleneksel Müziği; Emprovizasyon