Piezoelektrik levha viskoz akışkan ve rijit duvardan oluşan sistemin zorlanmış titreşimi - Küzeci Ekicioğlu, Zeynep (My University, 2020)
Zamana göre harmonik mekanik bir kuvvet uygulanan, piezoelektrik levha, sonlu derinlikli sıkıştırılabilir viskoz akışkan ve rijit duvardan olu¸san hidro-piezoelektrik sistemin zorlanmış titreşimleri araştırılmıştır. Piezoelektrik plakanın hareketi, dogrusal elektro-elastisite teorisinin kesin hareket denklemleri ile tanımlanmıştır. ˘ Akışkanın akımı ise, sıkıştırılabilir viskoz akışkan için yazılan dogrusallaştırılmış ˘ Navier-Stokes denklemleri ile ifade edilmiştir. Plakanın düzlemsel gerilme durumu ve akışkanın düzlemsel akışı dikkate alınmıştır. Bu duruma karşılık gelen matematiksel problemler, plakanın uzunlugu yönündeki koordinat eksenine göre Fourier dönü¸sümü ˘ uygulanarak çözülmü¸stür. Uygun Fourier dönü¸sümü ifadeleri analitik olarak belirlenmiş ancak, ters dönüşümleri sayısal olarak bulunmuştur. Çeşitli piezoelektrik malzemeler için; plaka ve akışkan ara yüzeyindeki basınç, hız ve elektriksel potansiyel sonuçları elde edilmiştir ve bu sayısal sonuçlar tartışılmıştır. Özellikle elektromekanik birleşme etkisinin, basınç ve hız degerleri üzerinde azalmaya neden ˘ oldugu belirlenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Piezoelektrik levha; Sıkıştırılabilir viskoz akışkan; Zorlanmış titreşim