Güç kalitesi parametrelerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi - Apay, Fatih (My University, 2008)
Güç kalite problemlerinin doğru tanımlanması, sonrasında alınacak önlemlerin etkinliğinibelirleyecek en önemli unsurdur. Eksik ya da yanlış tanımlama, içinde bulunulan durumudaha kötü kılabilir. Güç kalite parametrelerinin belirlenen değerlerin dışına çıkmasıdurumunda, elektrik güç sisteminde ve elektrik güç sistemine bağlı ekipmanlar da yol açacağıproblemler birbirinden farklı ve çeşitlidir. Problemlerin sebeplerinin iyi anlaşılması, problemiazaltmaya veya tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çözüm ve tasarımların doğru ve dahahızlı gerçekleştirilmesine imkân tanıması bakımından önemlidir. Bu sebeple bu tezin birincibölümünde güç kalitesi parametreleri ve güç kalitesi problemlerine önemli ölçüdedeğinilmiştir.Tezin ikinci bölümünde ülkemizde ve diğer ülkelerde güç kalitesini etkileyen faktörlerinbaşında gelen harmoniklerden detaylı bir biçimde bahsedilmiştir. Tezin üçüncü bölümündeçeşitli güç kalitesi ölçü cihazlarına ve sistemlerine değinilmiştir.Güç kalite parametrelerine yönelik, IEC, IEEE, EN gibi uluslar arası oluşumlar çeşitlistandartlar geliştirmiştir. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonyagibi ülkelerin geliştirdiği ulusal standartlar da mevcuttur. Türkiye'de kabul gören standartlar,genellikle uluslar arası standartlar ile uyumludur. Tezin dördüncü bölümünde beşinci bölümdeki ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan güç kalitesi standartlarıincelenmiştir. Beşinci bölümde ise TÜBİTAK 105G129 nolu Güç Kalitesi Milli Projesikapsamında TEİAŞ Ototransit Transformatör Merkezi'nde yapılan güç kalitesi ölçümleriincelenmiş ve ölçüm sonuçları ilgili standartlara göre değerlendirilmiştir. Ayrıca ölçümyapılan sistemin MATLAB Simulink ile simülasyonu gerçekleştirilmiştir.Anahtar kelimeler: Güç kalitesi, Harmonikler, Harmonik Ölçümü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: GÜÇ KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER; FLİKER (KIRPIŞMA)OLAYI; DENGESİZLİĞİN ETKİLERİ; GEÇİCİ OLAYLAR; HARMONİK KAYNAKLARI