Dökme demirlerde ısıl analiz yöntemiyle yapı belirlenmesi - Şen, Özkan (My University, 2004)
Küresel grafîtli dökme demirler mükemmel mekanik özellikleri ile endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, küresel grafîtli dökme demirin istenilen kalitede küresel grafit yapışım elde etmek için ergiyik işlem aşaması, özel dikkati gerektirir. Grafit oluşumunda döküm parçasındaki modül değişiminin etkisi bilhassa önemlidir. Isıl analiz döküm endüstrisinde mikroyapı ve grafit oluşumunu kontrol için kullanılan önemli takımlardan bir tanesidir. Önceden kullanılan tek kap ısıl analiz sistemleri mikroyapıda modül etkilerini dikkate almaz. Bu çalışmada, Al-Si alaşımları için ve küresel grafîtli dökme demirler için farklı modüllü üç kaplı ısıl analiz sistemi kullanılmıştır. Buna ek olarak, çalışmada soğuma eğrilerinin analizi için gerekli olan gizli ısının hesaplanması için yeni sıfır eğrileri önerilmiş ve kullanılmıştır. Önerilen sıfîr eğrilerinden elde edilen gizli ısıların önceki çalışmalardan elde edilmiş değerlere uyduğu bulunmuş ve önerilen sıfır eğrisi elde etmenin yöntemi önceki bazı çalışmalardan daha iyi olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada kullanılan, döküm mikro yapılarının modüle bağlı çok kaplı ısıl analizinin, Al- Si alaşım dökümleri ve küresel grafîtli dökme demir dökümler için faydalı bir takım olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Isıl analiz, modül, sıfır eğrisi, mikroyapı, küresel grafîtli dökme demir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Dökme demirler; Küresel grafitli dökme demir; Isıl analiz